Politika

Krišto: Nema uslova za rad Predstavničkog doma BiH

Predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto ocijenila je da sve dok politički predstavnici ne dostave prijedloge imena za stalne i zajedničke komisije parlamenta BiH, kao i za delegacije u radu međunarodnih organizacija, nema poslovničke pretpostavke za rad i funkcionisanje Predstavničkog doma.

Krišto: Nema uslova za rad Predstavničkog doma BiH
FOTO: KLIX.BA/RAS SRBIJA
Borjana Krišto

Krišto je rekla da joj nije drago zbog trenutne situacije kada je riječ o funkcionisanju ovog doma.

Bavimo se nekim problemima, a puno lakše bilo raditi i zasijedati nego ovako. Puno imamo više nagomilanih problema, a zapravo se sve svodi na gubljenje vremena – dodala je Krišto.

Ona je ocijenila da bi se, čim budu stvorene poslovničke prepostavke da profunkcioniše ovaj dom, nekim ubrzanim radom moglo sustići sve što je do sada propušteno.

– U ovom trenutku mogu samo reći da imamo prilično materijala, a to su kako inicijative poslanika, tako i određeni prijedlozi Savjeta ministara /u tehničkom mandatu. Lično i po nekoj mojoj procijeni možda imamo materijala za neke dvije ili tri sjednice – rekla je Krišto novinarima, nakon sjednice Kolegijuma Predstavničkog doma BiH.

Ona je napomenula da je današnja sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH održana u skladu sa Poslovnikom, te da je umjesto zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma i predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića učestvovao šef Kluba SDA Adil Osmanović, koji je i ministar civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Na pitanje novinara da li je Kolegijum raspravljao o naknadi troškova smještaja i odvojenog života, te korištenju privatnog vozila u službene svrhe, Krišto je pojasnila da je to u nadležnosti Administrativne komisije.

– Ne donosimo nikakvu odluku već postoje akti koji to regulišu. Kada je riječ o zakonima koje dobijemo kao inicijativu poslanika ili kao prijedlog Savjeta ministara, određujemo nadležnu komisiju. Na Kolegijumu ne raspravljamo o zakonima jer o njima se raspravlja na komisijama i Domu, ne ulazi se u suštinu – rekla je Krišto.

Kada je riječ o konstituisanju novog saziva Savjeta ministara, Krišto je istakla da HDZ BiH nastoji da učini sve da se razgovori intenziviraju i pokuša dogovoriti primjena izborne volje građana i konstituiše vlast.

– Samo kada se to realizuje moguće je očekivati nekakve iskorake i rad, a vidite da je ovaj zastoj koji se događa u Predstavničkom domu, odnosno parlamentu BiH, uslovljen imenovanjem Savjeta ministara. Mislim da bi jedan posao olakšao drugi i da bi to bila jedna vrsta odgovornosti svih nas prema onima koji su nam dali povjerenje – rekla je Krišto.