Politika

Krišto o sjednici Savjeta ministara BiH: Imenovanje direktora OBA nije bilo na dnevnom redu

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da imenovanje direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH danas nije bilo na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara.

Brojana Krišto predsjedavajuća Savjeta ministara BiH
FOTO: BOSNAINFO

Krišto je rekla da je Savjet ministara danas dao saglasnost na veći dio ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke.

– Među važnijim projektima je Prijedlog ugovora o grantu za vodovod Visoko, a ratifikovan je i ugovor sa EU u procesu pridruživanja BiH – rekla je Krišto novinarima nakon sjednice, te pojasnila da se ugovor odnosi na finansiranje godišnjeg akcijskog programa BiH za 2021. godinu između EU i BiH.

Prema njenim riječima, ugovor se odnosi na mehanizam EU za civilnu zaštitu i proslijeđen je nadležnim institucijama u dalju proceduru.

Ona je navela da se ostale tačke dnevnog reda odnose na višegodišnja kapitalna ulaganja i na opremanje i modernizaciju graničnih prelaza Klobuk, Zupci, Aerodrom Banjaluka, Orašje, Brod i Čepikuće, te granične prelaze za malogranični saobraćaj koji bi trebalo da se finansiraju iz IPA projekata.

Pročitajte još

Krišto je dodala da je usvojena i informacija o programu međuregionalne saradnje, te pojasnila da je riječ o projektu EU koji predstavlja jedan od instrumenata evropske kohezione politike.

Ona je navela da je usvojena i Strategija za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH 2023—2026. koja definiše novi strateški okvir u ovoj oblasti i obezbjeđuje efikasan bezbjednosni sektor u procesu pridruživanja EU.

– Usvojili smo izmjene i dopune Zakona u Oružanim snagama BiH kojima se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnika, čime se pomaže boljoj kadrovskoj popunjenosti Oružanih snaga – rekla je Krišto.

Ona je dodala da je data podrška raznim aktivnostima Ministarstva odbrane u Savjetu ministara koje je naložilo Predsjedništvo BiH u vezi sa slanjem pripadnika Oružanih snaga BiH u humanitarnu misiju u Tursku, gdje su pomagali na ublažavanju tragičnih posledica razornih zemljotresa koji su pogodili ovu zemlju.

Na sjednici su usvojeni i programi rada ministarstava za ovu godinu, osim za ministarstva finansija i inostranih poslova.

– Kada nam dođu još ta dva prijedloga koja ćemo hitno odraditi na sljedećoj sjednici, slijedi nam i program rada Savjeta ministara koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH – rekla je Krišto.

Prema njenim riječima, usvojena je informacija Komisije za NATO integracije BiH o realizaciji Programa reforme BiH za 2021 – 2022. godinu.

Informacija je, kako je navela, procjena sprovedenih aktivnosti institucija BiH koje su pokazale da se reformske aktivnosti odvijaju i dalje u skladu sa onim što je definisano okvirom saradnje BiH i NATO.

Krišto je rekla da je Savjet ministara usvojio i akcioni plan za implementaciju strategije komuniciranja institucija BiH u pristupanju EU od dobijanja kandidatskog statusa do članstva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije