Politika

Sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske: Robna razmjena dostigla 4 MILIJARDE EVRA

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je došlo do porasta robne razmjene između Hrvatske i BiH koja je dostigla iznos od četiri milijarde evra.

Savjet ministara BiH i Vlada Hrvatske
FOTO: ANDREJ PLENKOVIĆ/TWITTER/SCREENSHOT

To govori o intezitetu naših odnosa. Hrvatska je nakon Austrije drugi ulagač u BiH. Želimo intenzivirati energetsko i infrastrukturno povezivanje, rekao je Plenković.

Plenković je najavio projekt povećanja kapaciteta LNG terminala za tečni prirodni gas na Krku i pozvao susjedne zemlje na dublje energetsko povezivanje.

On je rekao da u kontekstu energetske krize želi ponoviti da je Hrvatska prije nekoliko godina donijela dalekovidnu i stratešku odluku, a to je da investira u LNG terminal na Krku.

– Kapaciteti su 2,9 milijardi metara kubnih. Mi smo donijeli odluku da povećamo kapacitete na 6,1 milijardu metara kubnih, čime omogućavamo da taj terminal postane regionalno čvorište, ne samo za Hrvatsku nego i za susjedne zemlje – naveo je Plenković na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Savjeta ministara.

Podsjećamo, zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara počela je danas u Zagrebu.

Sjednici je prethodio sastanak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto, kao i sastanak delegacija.

Plenković je na početku razgovora sa Krištom rekao da Hrvatska podržava evropski put BiH i da očekuje da nakon zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Savjeta ministara budu dodatno poboljšani odnosi dvije zemlje.

Pročitajte još

Zajednička sjednica se održava u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci, a nakon sjednice slijedi potpisivanje sporazuma i izjave za medije.

Iz Savjeta ministara najavljeno je da će na dnevnom redu biti niz zaključaka od zajedničkog interesa BiH i Hrvatske kojima će se dodatno unaprijediti bilateralni odnosi.

Pitanje Trgovske gore će, prema saznanjima Srne, biti uvršteno u dnevni red zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Hrvatske.

Hrvatska je ranije tražila da se ovom pitanju ne razgovara, ali je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao da u tom slučaju neće prisustvovati sjednici.

Ovo pitanje kao jednu od tačaka dnevnog reda delegirao je Savjet ministara na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Ovo će biti treća zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Hrvatske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije