Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Kritska kraljica za “Lica lafore”

Kultura
Autor:

Foto RTRS

Film “Lica lafore”, koji svjedoči o potresnoj sudbini mladih Banjalučanki oboljelih od ove smrtonosne rijetke bolesti, osvojio je statuu Kritska kraljica, za drugi najbolji internacionalni dugometražni film na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Iearpetri na Kritu.

Dokumentarac Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, nagradu je osvojio u konkurenciji od 80 filmova iz više od stotinu zemalja. U obrazloženju žirija navodi se da film “Lica lafore” autentičnom snagom i ekspresivnošću iznova definiše univerzalne životne vrijednosti.

Režiser filma Denis Bojić istakao je da je  ponosan zbog  nagrade, koja “pripada svim kolegama koji su radili na filmu”, te naglasio da je ovo još jedan korak ka konačnoj pobjedi protiv Laforine bolesti.

– Neka nagrada da dodatnu snagu Milani Gajić i ostaloj oboljeloj Lafora djeci širom svijeta da napokon dočekaju lijek – rekao je Bojić.

Nagrađeni filmovi sa ovogodišnjeg festivala tokom godine biće prikazani širom Grčke. Film “Lica lafore” u narednom periodu imaće projekcije na Sarajevo film festivalu i u SAD-u.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za Laforinu bolest i spas mlađe kćerke Milane i druge djece oboljele od ove bolesti, koja nakon nekoliko godina završava fatalnim ishodom.

Pored brojnih specijalnih projekcija i međunarodnih festivala, film je prikazan na medicinskim fakultetima u regionu, ali i na Svjetskom kongresu neurologa u Barseloni. Značaj filma prepoznat je i na institucionalnom nivou, pa su “Lica Lafore” prikazana i u Evropskom parlamentu u Strazburu, u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, među kojima i Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica, i fudbaler Juventusa Miralem Pjanić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO