Hronika

Krivične prijave Tužilaštvu BiH zbog smrti epidemiologa na KCUS

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je krivičnu prijavu u kojoj se navodi više osoba, a u vezi dešavanja povezanih sa smrću epidemiologa Šefika Pašagića i Advije Kanlić.

Krivične prijave Tužilaštvu BiH zbog smrti epidemiologa na KCUS
FOTO: S.PAŠALIČ/RAS SRBIJA
Sud i Tužilaštvo BiH

Na pitanje N1 da li je tačno da je Tužilaštvo BiH zaprimilo krivičnu prijavu protiv glavne tužiteljke Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije, vještaka sudske medicine Nermina Sarajlića i ostalih medicinskih vještaka koji su sačinili zaključke od 7. aprila ove godine o slučaju Šefika Pašagića, svih članova Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, te direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebije Izetbegović, iz Tužilaštva BiH nisu htjeli precizirati.

Na obdukciju tijela Advije Kanlić iz sarajevskog naselja Hrasnica, koja je bila zaražena virusom korona, čeka se već skoro dva mjeseca dana. Njeno tijelo još nije ukopano, a porodica traži pomoć nadležnih institucija.

Doktor Šefik Pašagić umro je u nedjelju 5. aprila od posljedica zaraze korona virusom. Supruga preminulog ljekara u javnost je iznijela optužbe o propustima u liječenju doktora Pašagića. Istragu u smrti Šefika Pašagića vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

U oba predmeta Tužilaštvo KS vodi službene istrage, prenosi N1.