Društvo

“KRIZA JE ŠANSA ZA BOLJU POLITIKU” Da li će korona zaustaviti odliv stanovništva iz BiH ili samo pogoršati situaciju

Bosnu i Hercegovinu u posljednje dvije godine napustilo je više od 100 hiljada stanovnika, ali ti trendovi zaustavljeni su zbog pandemije korona virusa.

“KRIZA JE ŠANSA ZA BOLJU POLITIKU” Da li će korona zaustaviti odliv stanovništva iz BiH ili samo pogoršati situaciju
FOTO: LUKAS BARTH-TUTTAS / EPA

Šta će biti u narednom periodu može se samo prognozirati, ali uvelike zavisi i od mjera.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix kaže kako je pandemija korona virusa uspjela je u ovoj godini zaustaviti masovno iseljavanje iz BiH, nakon nekoliko posljednjih godina kada je bilo i preko 50 hiljada odlazaka u jednoj godini.

– Odgovorna i pametna vlast bi trebala iskoristiti ovaj trenutak i napraviti set mjera i politika, kako bi zadržala one građane koji su planirali ići, ali i pokušati obrnuti tok migracija, da vrati bar dio onih koji su otišli vani, stekli znanje i iskustvo – rekao je on.

Ipak, nakon što dođe do stabilizacije stanja vezano za pandemiju, kako u BiH, tako i u drugim zemljama, dodaje on, te ukoliko ekonomski oporavak BiH bude sporiji nego što je to očekivano, možemo onda u narednim godinama očekivati čak i jači pritisak na iseljavanje iz BiH.

– Želim da vjerujem da će politika pokazati odgovornost i prepoznati šta su stvarni problemi našeg društva i države i krenuti ih rješavati – kazao je Hadžić koji u jednoj od svojih prezentacija navodi kako posljednji statistički podaci govore kako u BiH trenutno živi samo 2,7 miliona građana.

On kaže i kako se radna snaga u BiH u periodu od 2014. do 2018. godine smanjila za 113 hiljada radnika.

Podaci o izdatim prvim dozvolama u EU za građane BiH u prošloj godini su porazni. Prema prvim i nepotpunim podacima, izdato je 39.841 dozvola, s tim da treba naglasiti da u ovim podacima nisu uključene izdate dozvole za Njemačku i Švedsku, tako da uključivanjem ovih podataka, biti oboren rekord iz 2018. godine, kada je izdato 55.000 radnih dozvola.

Pandemija korona virusa i nametnuta ograničenja u kratkom roku zaustavili su trend odlazaka, ali ekonomska kriza koja se očekuje mogla bi dovesti do pravog egzodusa