Društvo

Krizni štab FiH predložio da epidemiološke mjere budu produžene za još 14 dana

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH predložio je produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana, kao i da započne vakcinacija zaposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti, medijima i studenata Fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Krizni štab FiH predložio da epidemiološke mjere budu produžene za još 14 dana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon toga, zavodi za javno zdravstvo kantona, dužni su početi da na vakcinaciju pozivaju i ostalo stanovništvo, prema raspoloživim količinama vakcina.

Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i kantonalne zdravstvene ustanove, dužne su obezbijediti pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom i to najmanje jedan dan u sedmici na mjestu sprovođenja vakcinacije.

Pročitajte još

Takođe, dužni su da otvore punktove za masovnu imunizaciju na nivou opština, formiraju mobilne timove za imunizaciju, posebno ugroženih grupa stanovništva i udaljenog stanovništva, saopšteno je iz Kriznog štaba.

Nadležna tijela i zdravstvene ustanove u kantonima dužna su da vakcinaciju obavljaju svih sedam dana u sedmici od 8.00 do 20.00 časova, a po potrebi i duže, u skladu sa raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou ovog entiteta 6,9 slučajeva zaraženih na 100.000 stanovnika.

Iako je incidenca i dalje niska, zabilježen je blagi porast broja oboljelih i smrtnih slučajeva u odnosu na prethodnu sedmicu, a u padu je ukupan broj hospitalizovanih pacijenata.

Iz Zavoda su naveli da rizik i dalje predstavlja povećan broj ulazaka turista i dijaspore tokom ljeta, te odlasci državljana BiH u druge zemlje na godišnje odmore.

Prihvati notifikacije