Gradovi

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona: Broj oboljelih se stabilizuje, apel da se poštuju mjere

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić izjavio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još nepovoljna, ali da se broj oboljelih posljednjih nekoliko dana stabilizuje.

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona: Broj oboljelih se stabilizuje, apel da se poštuju mjere
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Neće biti potrebe za uvođenjem dodatnih mjera, ali ćemo insistirati da se dosadašnje mjere sprovode, pojača inspekcijski i policijski nadzor i kažnjavaju građani koji situaciju nisu najozbiljnije shvatili, rekao je Jupić nakon današnje sjednice Kriznog štaba.

Do sada je u ovom kantonu izvršeno oko 60.000 testiranja, a potvrđeno je 12.000 slučajeva zaraze, od čega 9.500 putem pi-si-ar, a 2.500 brzim antigenskim testovima.

Trenutno je pozitivnih 1.880, a preminulo je 860 osoba, saopšteno je iz pres- službe kantona.

– Uspjeli smo spriječiti eksponencijalni rast. Naš osnovni problem u Zeničko-dobojskom kantonu nije tako loša epidemiološka situacija, koliko je nedostatnost zdravstvenog kadra da se pruži potrebna zdravstvena zaštita svim pacijentima kojima je to potrebno – istakao je Jupić.

Jupić je naglasio da će se insistirati na dosljednom poštovanju dosadašnjih mjera.

U Kantonalnoj bolnici trenutno se nalazi 138 kovid-pozitivnih pacijenata, od kojih je 15 na intenzivnoj njezi, čime je popunjen kapacitet intenzivne njege.

Direktor Kantonalne bolnice u Zenici Rasim Skomorac rekao je da ova bolnica raspolaže sa dovoljno kvalitetnih respiratora da obezbijedi trenutni kapacitet intenzivne njege, te da se 12 kineskih respiratora koje je osigurala Federalna uprava civilne zaštite i tri respiratora iz donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, ne koriste za invazivnu respiratornu podršku.

– U pandemiju smo ušli sa sedam, osam respiratora, a danas imamo 22 respiratora. Imamo dovoljno kvalitetnih respiratora za intenzivnu njegu koji mogu osigurati svaku vrstu respiratorne podrške, a ove respiratore smo rasporedili po kovid odjeljenjima tamo gdje treba da se pacijentima obezbijedi dodatna količina kiseonika i oni su za to opredijeljeni i tehnički opremljeni – istakao je Skomorac.

Krizni štab upoznat je i sa dinamikom imunizacije stanovništva protiv virusa korona.

Nakon što je prošlog mjeseca zdravstvenim ustanovama distribuisano 1.480 vakcina “astra zeneka”, te 1.440 vakcina “fajzer”, ove sedmice je u kantonu

distribuisano novih 2.560 vakcina “astra zeneka” iz Kovaks programa, navedeno je u saopštenju.

Krizni štab će ponovo zasjedati u petak, kada će sagledati efekte donesenih mjera, te eventualno predložiti nove mjere prema kantonalnoj Vladi.

Prihvati notifikacije