Politika

"Kukavički čin opozicije" Dodik poručio da je za BOJKOT IZBORA prema Šmitovim nametnutim pravilima

SNSD se odazvao pozivu na današnji sastanak, jer je zainteresovan za sudbinu Republike Srpske.

"Kukavički čin opozicije" Dodik poručio da je za BOJKOT IZBORA prema Šmitovim nametnutim pravilima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je to lider SNSD i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

– Noramlno je da postoje različita mišljelja po mnogim pitanjima, ali okupili smo se oko nacionalnog pitanja – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se opozicija ponaša kukavički, jer nisu došli na sastanak.

– Očigledno ih ne interesuju građani Republike Srpske. Republika Srpska će odbraniti svoj ustavni položaj i imamo pravo da biramo i da budemo birani. Znali smo da opozicija neće doći na sastanak, jer nisu homogenizovani oko zajedničkog programa, već oko programa nametnutog od strane stranih ambasada – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su solidarnost i zajedništvo ključni faktor opstanka Reoublike Srpske.

– Ali neki su spremni da prihvate nametanja neizabranog stranca koji želi da diktira izborni proces. Kao predsjednik SNSD se zalažem za bojkot izbora, pod uslovom da to bude rezultat konsenzusa predstavnika svih političkih partija u Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je namjera sastanka bila da se sa predstavnicima opozicionih partija izgradi zajednički stav po pitanju izlaska na lokalne izbore.

– Opozicija je prihvatila podaništvo Kristijanu Šmitu, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, i političkom Sarajevu – rekao je Dodik.

Podsjetimo, u Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak predsjednika stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju poslanike u Parlamentu i odbornike u skupštinama gradova o Izbornom zakonu i dogovoru o nastupu na lokalnim izborima.

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD, Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, Demosa, Nedeljko Čubrilović, te predstavnici Socijalističke partije, Srđan Todorović, SPS, Maksim Skoko, te stranaka vladajuće većine koje imaju odbornike u lokalnim skupštinama.

Predstavnici opozicionih stranaka nisu se odazvali pozivu Stevandića i nisu prisustvovali sastanku, piše RTRS.

Pročitajte još

“U BiH na snazi koncept nametanja izborne volje”

Dodik je izjavio da je u BiH na snazi koncept da se nametne izborna volja, te poručio da u svim društvima dođe trenutak kada se mora okupiti oko nacionalnog pitanja i razlike ostaviti po strani, a takav trenutak je sada u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao nakon sastanka stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj da je namjera vladajuće koalicije bila da sa predstavnicima opozicionih parlamentarnih partija pokuša zauzeti stav o učešću na lokalnim izborima.

Moj stav je da ne izlazimo na izbore i da bojkotujemo samovolju Šmita – rekao je Dodik i podsjetio da se SNSD uvijek odazivao na sastanke od nacionalnog interesa jer je zainteresovan za sudbinu Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu