Društvo

Kupiš kartu, uđeš u stan, a tamo haos: Popularne ruske žurke sve više se održavaju u stanovima u Srbiji

Kupite kartu za kućnu žurku, uđete u stan, a onda nastaje haos. Popularne ruske žurke poznate kao "kvartiriniki" stigle su i u Srbiju.

Žurka u stanu
FOTO: LANABUDIMILIC/TWITETR/SCREENSHOT

Naime, oko 150.000 izbjeglica iz Rusije u Srbiji donijele su sa sobom i svoje običaje i način života, a “kvartirniki” prestavljaju primjer zabave, koje se navodno sve češće održavaju i u privatnim stanovima Beograda.

U pitanju su kućni koncerti, a procedura je takva da morate kupiti kartu za privatnu zabavu, na kojoj možete da zamezite i popijete piće, nakon čega se pojavljuju muzičari koji podižu atmosferu i prave šou.

Na snimku koji je osvanuo na Tviteru vidi se da je stan u kome se održavaju “kvartirniki” dupke pun, kao i da gosti sjede čak i po policama i štokovima iznad vrata, dok ih muzičari zabavljaju.

– U Rusiji su prije par godina postali popularni kvartirniki – koncerti koji se održavaju po privatnim stanovima, kupiš kartu, popiješ piće, naručiš meze, promuvaš se okolo i u nekom trenutku se pojave muzičari s gomilom akustičnih instrumenata. Sad ruskih kvartirnika ima i u Beogradu – navedeno je uz snimak.

Ovakve žurke odvijaju se iza zatvorenih vrata, a Beograđani kažu da im one nisu strane, već da se one godinama unazad održavaju u Beogradu:

– Kvartirnika ima i u Beogradu. Rusi su nam donijeli taj lijepi običaj. Uostalom, to je najbolji način da se odvija bilo kakva kultura. Mi smo to godinama imali u klubu Akord, u Lole Ribara, mislili da svake srijede idemo u kafanu, a u stvari bili na kvartirniku kod Ljube Živkova – samo su neki od komentara koji svjedoče o tome, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije