Politika

"Kurti nije zainteresovan za mir" Vučić o situaciji na Kosovu i Metohiji

Premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ne zanima mir, ne zanima ga čak ni šta Sjedinjene Američke Države misle o njemu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Kurti želi da bude taj koji ulazi u sukob sa Srbijom jer mu to nedostaje u biografiji, da bude neko ko može da kaže: “Evo me, ja sam ratni vođa”, a ne samo Hašim Tači, rekao je Vučić.

– Najizazovnije je nositi se sa pojedincima koji se ne ponašaju racionalno i imaju ciljeve koji prevazilaze uobičajene i prepoznatljive – istakao je Vučić.

Očekivali biste da je Kurtijev cilj da sarađuje sa onima koji su stvorili, kako kažu, Kosovo, naveo je predsjednik Srbije.

– Da sa njima ima najbolje i najbliže odnose, u kojima mora da shvati da je njihova uloga minimalna, a da oni koji su to uradili, prije svega Sjedinjene Američke Države, moraju da imaju najveće poštovanje. Ali, Kurti ne želi da to razmatra iz te perspektive, njega zanima sopstvena uloga. Njega ne zanima mir, ne zanima ga čak ni šta Sjedinjene Američke Države misle o njemu – naglasio je Vučić.

On je objasnio da ono za šta je Aljbin Kurti zainteresovan jeste da bude “nasljednik” Envera Hodže i Adema Demačija.

Pročitajte još

– Kurti želi da bude taj koji ulazi u sukob sa Srbijom jer mu to nedostaje u biografiji, da bude neko ko može da kaže “Evo me, ratni vođa”, ne samo Tači ili bilo ko drugi. U takvim uslovima, kada neko ima tako iracionalan pristup, potpuno ga je nemoguće angažovati na racionalan, inteligentan i mudar način. I zato ni Amerikancima nije lako da razgovaraju sa njim – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je izrazio spremnost da nastavi diplomatski dijalog sa Kurtijem pod pokroviteljstvom EU, ali odgovarajući na pitanje da li je Kurti otišao predaleko, rekao je da vjeruje da jeste i da će mu biti teško da preokrene kurs.

Vučić je rekao da na Kurtijev pristup dijalogu Beograda i Prištine gleda kao na puki pokušaj da “kupi vrijeme i zaštiti sopstvenu moć” bez istinskog interesa za rješavanje osnovnih pitanja.

Prema Vučićevoj ocjeni, to najbolje ilustruje odbijanje Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština.

– Najvažnije što želim da vam kažem je da Kurti jednostavno ni pod kojim uslovima ne želi da formira Zajednicu srpskih opština i samo će izmišljati sve moguće razloge zašto to neće učiniti – naglasio je Vučić.        

Sve ostale stvari su samo politički manevri i formalnosti, dodao je predsjednik Srbije.

Vučić je sugerisao da Kurtijevo oklijevanje da primijeni dogovoreni aneks u Ohridu u vezi sa Zajednicom srpskih opština proizilazi iz njegove želje da oblikuje svoje političko nasleđe na način koji podsjeća na Envera Hodžu, prikazujući sebe kao “žrtvu” i “velikomučenika”.

Prema riječima predsjednika Srbije, ovakav pristup vodi u ćorsokak bez ikakvog pomaka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu