Društvo

Kusturica poručio “Evropa dovela u pitanje ljudska prava i privatnu svojinu”

Proslavljeni svjetski režiser Emir Kusturica ocijenio je danas da je u rusko-ukrajinskom konfliktu najspornije to što je Evropa dovela u pitanje svoja najveća dostignuća, a to su ljudska prava i privatna svojina.

Kusturica poručio “Evropa dovela u pitanje ljudska prava i privatnu svojinu”
FOTO: SRNA

Evropa pljačka Ruse, ne samo njihovu kulturu, nego i njihova imanja. Njihovim mačkama ne da da se takmiče, zabranjuje stabla koja su ruski pisci zasadili, zabranjuje najboljem pijanisti da svira, najboljem dirigentu na svijetu daje otkaz, rekao je Kusturica na okruglom stolu “Evropa i Rusija”, koji je organizovan u Andrićgradu u okviru “Vidodanskih svečanosti”.

Pročitajte još

On je rekao da je sve što u tom sukobu leži površina starog obrasca još od 18. vijeka, a to je dotrajavanje ideja austorugarske carevine.

Kusturica je naveo da je tema današnjeg okruglog stola originalna u ovom vremenu kada Srbija postaje plodno tlo jednog zaboravljenog pojma, a to je pojam slobode.

– Moramo da priznamo, ja sam nedavno boravio u nekim zemljama Zapadne Evrope, da tamo postoje tabu teme. Danas Evropa ćuti i kako bi mnogi naši intelektualci rekli, vrši samoubistvo. Ja mislim da je to potpuno obrnuto, da Evropa ne vrši samoubistvo, nego da je davljena – zaključio je Kusturica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu