Politika

Kuzmanović poručuje: Potrebno donijeti novi Ustav

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović izjavio je da je donošenjem Ustava Republike Srpske 28. februara 1992. godine zaokružena državotvorna trijada definitivnog konstituisanja Srpske i poručio da je potrebno donijeti novi Ustav jer su dvije trećine Ustava promijenjene.

Kuzmanović poručuje: Potrebno donijeti novi Ustav
FOTO: RAS SRBIJA

Kuzmanović je rekao da su tokom proteklih 29 godina donesena 124 amandmana na Ustav Republike Srpske, što znači da su dvije trećina Ustava promijenjene.

– Mijenjali su ga ovlašteni, ali znatno više neovlašteni organi, ustanove i pojedinci, među kojima prednjače visoki predstavnici sa 83 nametnuta amandmana – rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da je zbog toga krajnje vrijeme da prestane bilo kakav uticaj međunarodne zajednice i da prestane rad OHR-a, te da se konstitutivnim narodima u BiH prepusti rješavanje unurašnjih političkih, ekonomskih, pa i ustavnih pitanja.

Kuzmanović je podsjetio da je bilo nekoliko pokušaja institucija Republike Srpske da se mijenja Ustav, ali su faktori političkog Sarajeva to onemogućili.

– Bilo bi dobro da Narodna skupština Republike Srpske pokrene postupak promjene ili donošenja novog ustava i da formira ekspertsku grupu za izradu nacrta ustava. Možda će politička klima biti bolja, pa da se donese novi ustav Srpske – istakao je Kuzmanović.

Pročitajte još

On je rekao da formiranje Republike Srpske i donošenje Ustava predstavljaju ostvarivanje volje građana da žive i rade u slobodnoj i demokratskoj državotvornoj jedinici i da ostvaruju punu zaštitu ljudskih prava i sloboda, socijalnu pravdu i vladavinu prava.

– Sadržaj i vrijeme donošenja Ustava Republike Srpske iz februara 1992. godine neodoljivo podsjeća na Sretenjski ustav Srbije iz 1835. godine, jer su oba ta akta izraz državnosti i volje naroda – rekao je Kuzmanović.

On je naveo da Ustav od 28. februara 1992. godine predstavljao moderni, demokratski i mirnodopski dokument koji je donesen prije izbijanja ratnih sukoba u BiH.

Prema njegovim riječima, to je bio treći konstitutivni akt Republike Srpske, a prvi akt je bila hrabra i dalekosežna odluka poslanika srpske provenijencije od 24. oktobra 1991. godine da se konstituiše Skupština srpskog naroda u BiH, dok je drugi važan državotvorni akt bio proglašenje Republike Srpske 9. januara 1992. godine.