Društvo

KVALITET BITAN KOLIKO I CIJENA Akademska zajednica o novom zakonu o visokom obrazovanju

Besplatno školovanje za marljive studente može pomoći da se mladi ljudi zadrže na našim univerzitetima, ali još je važnije da se obezbijedi kvalitet nastave i da oni nemaju osjećaj da gube vrijeme kada studiraju ovdje.

KVALITET BITAN KOLIKO I CIJENA Akademska zajednica o novom zakonu o visokom obrazovanju
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ocjenuju to sagovornici Srpskainfo sa kojima smo razgovarali o tome koliko mjere koje predlaže Vlada RS u sklopu novog zakona o visokom obrazovanju mogu pomoći da se vrati povjerenje u naš obrazovni sistem, a studenti na javne univerzitete.

Vlada RS je, podsjećamo, u četvrtak utvrdila nacrt novog zakona o visokom obrazovanju koji donosi zaokret u ovoj oblasti. Između ostalog, predviđa da svi redovni studenti javnih univerziteta od sljedeće godine imaju besplatno školovanje ako daju godinu za godinom, te mnogo oštrije kriterijume za napredovanje u zvanjima za nastavnike.

Prijedlog koji se tiče školarina je svakako povoljniji za studente, jer će biti više onih koji će se finansirati sa budžeta. Ali kad je u pitanju novi zakon, za mene je od te finansijske strane važnija njegova intencija da raščisti situaciju u smislu ko sve može biti nastavnik i koje uslove za to treba da ispunjava. Tu namjeru prepoznajem i podržavam, jer treba da osiguramo da studenti vide da imaju kompetentne nastavnike i da ne gube vrijeme što su na fakultetu, nego da je to zaista sticanje nekih znanja i vještina koje će im trebati. Mislim da ni školarina ni do sada nije većini studenata bila razlog da ne studiraju, već da su to bili demografski razlozi, ali i ovi neki dublji problemi kao što je kvalitet nastavnog procesa koji su uticali na pad broja studenata i rejtinga – ocjenjuje profesor Ekonomskog fakulteta Pale Marko Đogo.

Pročitajte još

Pozdravlja i to što se kroz mjere koje je pripremila Vlada podstiče modernizacija nastavnih planova i programa u pravcu digitalizacije i dualnog obrazovanja.

U Uniji studenata RS smatraju da besplatno školovanje za sve studente jeste važna mjera i poruka.

– Imaćemo još neke sastanke sa ministarstvom oko studenata koji obnove godinu, da vidimo kakva će biti osnovica za obračun i plaćanje školarine za njih i da li oni, kada opet daju uslov za redovnu godinu, mogu da dobiju besplatno studiranje. Nadam se da ćemo razriješiti te nedoumice, ali svakako se nadamo da će ovo pomoći da u narednoj godini zadržimo broj studenata koji imamo na javnim univerzitetima – kaže predsjednik Unije Nemanja Babić.

Profesor i bivši rektor Radoslav Grujić kaže da je dobro što se na ovaj način daje jednaka šansa svim studentima na početku, a da od njihovog daljeg rada zavisi koliko će koristi imati od ove mjere. Promjene u visokom obrazovanju su, dodaje, neminovnost, jer se brzo mijenja i sve u našem okruženju i društvu.

– Ako se visoko obrazovanje ne bude prilagođavalo, bićemo u problemu. Prije samo pet godina, recimo, zagovaralo se uvođenje nekog vida školarine, a sada se situacija potpuno promijenila – kaže Grujić.

U budžetu predviđeno 2,5 miliona KM

Nijedan student javnih univerziteta u RS, koji u budućnosti bude redovno “čistio” godinu za godinom, neće kao do sada morati da plaća školarinu i druge obaveze, poručio je i predsednik Vlade RS Radovan Višković, nakon sjednice na kojoj je Vlada utvrdila nacrt novog zakona o visokom obrazovanju. On je naveo da će Vlada za to u budžetu obezbijediti 2,5 miliona KM.