Biznis

Lagardova o monetarnoj politici ECB “Rekordna kamata će oboriti inflaciju”

Rekordno visoka depozitna kamatna stopa Evropske centralne banke (ECB) mogla bi da pomogne u smanjenju inflacije na dva odsto, izjavila je danas predsjednik ECB Kristin Lagard.

Kristin Lagard
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Ona je ponovila da ova banka ne obećava niti isključuje mogućnost daljeg povećanje kamatne stope.

Kreatori politike različito su tumačili smjernice iz ECB tokom protekle sedmice, pri čemu jedni očekuju da će sljedeći potez vjerovatno biti smanjenje kamate, dok druga strana smatra da postoje polovične šanse za još jedno povećanje.

Pročitajte još

– Smatramo da su naše referentne kamatne stope dostigle nivo koji će, ako se održi dovoljno dugo, dati značajan doprinos blagovremenom vraćanju inflacije na naš cilj – rekla je Lagardova.

Ona je ukazala ne blago prilagođavanje tržišta rada monetarnoj politici, što bi trebalo da doprinese padu inflacije, nakon što je brz rast nominalnih plata podsticao rast cijena.

– Tržište rada se konačno prilagođava i vjerovatno će biti potrebno još malo vremena da se prilagodi. Otvaranje novih radnih mjesta u uslužnom sektoru posustaje, a ukupni zamah se usporava – rekla je ona Odboru Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije