Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Lajčak: Komšićev izbor u skladu sa slovom, ali ne i duhom Dejtonskog ustava

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH u skladu je sa slovom, ali ne i duhom Dejtonskog ustava jer je izabran glasovima nehrvatskog stanovništva i Hrvati u Bosni i Hercegovini ne osjećaju da imaju svog predsjednika ili člana Predsjedništva, izjavio je slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajačak.

– Mislim da je taj izbor u skladu sa slovom, ali ne i s duhom Dejtonskog ustava, jer je činjenica da je on izabran glasovima nehrvatskog stanovništva i rezultat toga da Hrvati u BiH ne osjećaju da imaju svoga predsjednika ili člana Predsjedništva – rekao je bivši visoki predstavnik odgovarajući na upit novinara u Briselu o postizbornoj situaciji u BiH.

Na upit da komentriše pismo trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koji su optužili Hrvatsku za miješanje u unutarnje stvari u BiH, Lajčak je rekao da takav način samo pogoršava postojeću situaciju.

– Mislim da je na štetu Hrvata koji žive u BiH da se njihovo pitanje politizuje i da koristi za bilo kakve prepreke. Mislim da svi trebamo raditi da se oni osjećaju ravnopravno, da osjećaju da imaju svoju političku predstavljenost i da nemaju tih problema koje očigledno imaju. Mislim da trebamo na taj način raditi jer ovakav način komunikacije samo pogoršava situaciju – rekao je Lajčak.

Dodao je da je upoznat s pismom trojice bivših visokih predstavnika te da njemu nije ni predloženo da ga potpiše, što je, kako je rekao, logično, budući da obnaša ministarsku dužnost.

Trojica bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH Karl Bilt, Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc Šiling prošle su sedmice uputili pismo visokoj predstavnici EU za spoljne i sigurnosne poslove Federiki Mogerini i ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU, u kojem su ustvrdili da je izbor Željka Komšića legitiman jer ni ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove Predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke skupine.

Na to pismo odgovorio je hrvatski premijer Andrej Plenković i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova RH, odbacivši optužbe o miješanju u unutrašnje stvari BiH, ističući da su upravo neki bivši visoki predstavnici djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim, prenosi

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO