Politika

Lajčak u posjeti Beogradu i Prištini: Specijalni predstavnik EU sastaje se sa Kurtijem i Vučićem, ovo je razlog njegovog dolaska

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak sljedećih dana će boraviti u Prištini i Beogradu.

Miroslav Lajčak
FOTO: MILOS MISKOV/ANADOLIJA

Cilj posjete je pokušaj smirivanja tenzija na sjeveru Kosova te nastavku dijaloga, kako saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

Zvaničnici EU tvrde da se radi o posjeti “u okviru redovnih aktivnosti Miroslava Lajčaka“.

Pročitajte još

On bi se u Beogradu i u Prištini trebao sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Iz EU ponavljaju pozive za obje strane za hitne korake prema deeskalaciji situacije na sjeveru što bi se trebalo postići paralelnim povlačenjem pripadnika specijalne jedinica Policije Kosova iz blizine zgrada opština na sjeveru, povlačenjem Srba koji protestuju, potom povlačenjem gradonačelnika iz opštinskih zgrada te obavljanje dužnosti iz alternativnih objekata, raspisivanjem prevremenih izbora kao i javnim obavezivanjem Srpske liste – vodeće partije kosovskih Srba – za učestvovanje na tim izborima, prenosi Blic.

Evropska unija je već počela sa primjenom mjera protiv Kosova zbog nepoštovanja evropskih zahtjeva. Brisel upozorava da je spreman primijeniti mjere i protiv Beograda ako se Srbija ne bude ponašala u skladu sa očekivanjima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije