Politika

LATINOVIĆ TVRDI „Vlada Republike Srpske tone prema apsolutnoj nuli“

Generalni sekretar SDS, Zoran Latinović, komentarisao je rad Vlade Republike Srpske. On je finansijsko stanje institucija uporedio sa termodinamičkim sistemom na najnižem nivou.

LATINOVIĆ TVRDI „Vlada Republike Srpske tone prema apsolutnoj nuli“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ukoliko bismo zakon fizike preslikali na aktuelnu društveno-političku scenu, zaleđeno stanje u kojem se već duže vrijeme nalazi Vlada Republike Srpske prijeti da do kraja godine prebaci nivo apsolutne nule, mjereno milionima evra minusa u budžetu Republike Srpske – rekao  on, saopšteno je iz SDS.

Tvrdi da jedeficit budžeta za 2020. godinu, planiran poslednjim rebalansom u iznosu od 412 miliona КM, “samo najava narednog preračunavanja, koje će po obimu finansijske provalije biti znatno dublji i porazniji za građane i privrednike”.

– Upravo navedene kategorije u suštini će biti kolateralna šteta neodgovornog i bahatog odnosa vlasti u vođenju Republike Srpske za proteklih 15 godina, sa ispostavljenim fakturama koje ćemo u narednim godinama svi osjetiti, a pogotovo socijalno najugroženiji dio našeg stanovništva – pojasnio je Latinović.

On kaže da najava novih pregovora sa MMF, oko dodatnog povlačenja nekoliko stotina miliona maraka kreditnih sredstava do kraja godine, ukazuje na trend rapidnog rasta javnog duga, koji će se očigledno nastaviti i u narednoj godini.

– Drugi negativan trend ogleda se u izvjesnom padu  BDP-a za ovu godinu, koji nije samo posledica pandemije korona virusa, već i ranije ugašenih kapaciteta za preradu nafte u Rafineriji Brod, Fabrici duvana u Banjaluci, padu potražnje za proizvodima drvne, poljoprivredne, metalne i drugih najvažnijih privrednih grana na domaćem i stranom tržištu. Sve to upućuju na zaključak ubrzanog približavanja Republike Srpske magičnoj granici visoko zadužene zemlje po međunarodnim standardima – istakao je Generalni sekreatar SDS.

Latinović naglašava da kreatori ekonomske politike i ukupnog stanja u Republici Srpskoj će vjerovatno i nakon toga nastaviti istu priču, “začinjenu lažnim patriotizmom i izmišljenim temama, ne bi li skrenuli pažnju javnosti sa rijeke mladih ljudi koji se trajno iseljavaju u potrazi za boljim životom, te siromaštva i apatije koji sve više uzimaju maha u zemlji lažnih obećanja i lažnih referenduma”.

 – Da li će posledice apsolutne nula iz područja fizike važiti i za znatno veći  minus od 273 miliona evra u budžetu Republike Srpske na kraju ove godinu i da li će se time zalediti bilo koja šansa za bolju budućnost Republike Srpske, ne moramo tražiti odgovor, jer posledice već osjećamo na svojim leđima. Za Vladu Radovana Viškovića dubina minusa i pravila apsolutne nule su očigledno sporedna pitanja, jer je i prije korone većina ministara već uveliko bila u dubokoj hibernaciji – zaključio je Latinović.