Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

LAZAREVO ČEKA DOLAZAK MAŠINA Širi se mreža kružnih raskrsnica po gradu

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Projekti izgradnje tri kružna toka na staroj “gradiškoj cesti” biće završeni za desetak dana i dostavljeni “Putevima RS”, koji treba da finansiraju radove, najavili su iz Gradske uprave.

Najveći kružni tok planiran je na izuzetno frekventnoj raskrsnici na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša sa ulicama Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljić, što vozači godinama priželjkuju.

U mrežu kružnih tokova uključene su još i raskrsnice na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša i Bulevara Milutina Milankovića, kod OŠ “Ivan Goran Kovačić” prema Trapistima, dok je treća na ukrštanju Ulice Branka Popovića i Puta srpskih branilaca, odnosno na spoju sa putem prema Prijedoru. Ovi radovi bi, prema prvim procjenama, trebalo da koštaju oko tri miliona maraka.

U gradskom odjeljenju za saobraćaj i puteve kažu da iako postoji stari projekat za raskrsnicu kod “Lesnine”, ipak moraju raditi novu dokumentaciju.

– Taj projekat predviđa servisnu saobraćajnicu ispred poslovnih objekata, ali onda ulazimo u imovinske probleme koje ne možemo riješiti, tako da nastojimo uraditi novi projekat. Uporedo radimo sva tri projekta, koji će brzo biti dostavljeni “Putevima” na saglasnost, najkasnije za deset dana i dalje zasivi od toga kojom dinamikom budu spremni finansirati radove – precizirao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić.

Podsjetimo da su javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” i Grad Banjaluka potpisali su početkom godine tri sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa za izgradnju kružnih raskrsnica na putu M-4.

U sva tri sporazuma definisana je obaveza Grada Banjaluka da obezbijedi izvedbenu projektnu dokumentaciju revidovanu od ovlaštene kuće, a nakon toka obezbijedi lokacijske uslove i građevinsku dozvolu te riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu gdje se planira izgradnja pomenutih raskrsnica.

– Nakon toga, slijedi obaveza JP “Putevi Republike Srpske” da putem Zakona o javnim nabavkama izabere izvođača radova i nadzor, te obezbijedi finansijska sredstva neophodna za izvođenje radova. Kako Grad Banjaluka još nije izvršio svoj dio obaveza, nismo u mogućnosti da odgovorimo na pitanja kad bi trebala da počne gradnja, niti podatak o izvođaču radova, procjenjenoj vrijednosti radova i roku za završetak radova – poručili su iz ovog preduzeća.

Podsjetimo, prilikom potpisivanja sporazuma o izgradnji velikih kružnih raskrsnica u Lazarevu, direktor “Puteva” Nenad Nešić izjavio je da će u ovoj godini završiti nabavku za sva tri kružna toka i sigurno izgraditi jedan.

Vozači koji svakodnevno prolaze starom gradiškom cestom s nestrpljenjem očekuju kružni tok kod “Lesnine”, gdje su inače velike gužve u jutarnjim i popodnevnim terminima. Kako su ranije rekli iz Grada, bez obzira na dinamiku izgradnje ovog kružnog toka, iz gradskog budžeta će ove godine biti izgrađeno 200 metara trotara na potezu prema tržnom centru čime će biti riješen dugogodišnji problem sa bezbednim kretanjem pješaka na ovoj dionici.

Kraj radovima na Laušu

Foto: Grad Banjaluka/ RAS Srbija

Kružni tok koji se pravi na jednoj od najfrekventijih raskrsnica u gradu, koja vodi prema Laušu i Paprikovcu, trebalo bi prema najavama da bude otvoren iduće sedmice – 20. juna. Zbog završnih radova na izgradnji, od danas od 8 časova do 20 časova u ponedjeljak biće potpuno obustavljen saobraćaj kod restorana “Sirano” i to za sva vozila osim za autobuse na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju na pravcu Banjaluka – Saračica. Pošto se radi o magistralnom pravcu, i ovaj projekat, vrijedan 650.000 KM finansiraju Putevi Republike Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO