Politika

“Legitimitet odluka nije upitan” Galićeva tvrdi da sudije Ustavnog suda BiH ne moraju biti izabrane po nacionalnoj pripadnosti

Evropski rokovi ističu, rješenja još nema, kao ni dogovora domaćih političarima o ključnim pitanjima.

Valerija Galić
FOTO: USTAVNI SUD BIH

Imovina, zakon o sudovima, strani suci u Ustavnom sudu sve su to sporne teme unutar vladajuće koalicije, a na kojima uglavnom insistira Milorad Dodik.

O odnosu Milorada Dodika, ali i federalnih vlasti, o ovim, ali i drugim temama govorila je predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić u intervjuu za N1.

Govoreći o pritiscima političara na Ustavni sud BiH, Galićeva kaže da taj sud od svog osnivanja, nije imao izazove koji su se u posljednje vrijeme pojavili.

– Trenutno u Ustavnom sudu postoje troje domaćih sudija i tri međunarodna. Mi možemo raditi i donositi odluke jer prema Ustavu, većina sudija čini kvorum. Ustavni sud ima potrebnu većinu za odlučivanje. Međutim, nepopunjenost Ustavnog suda, najveće probleme stvara to što se ne može održati sjednica Velikog vijeća jer nju čine domaće sudije – dodala je Galićeva.

Ona kaže da bi veliko vijeće trebalo činiti šest domaćih sudija. Ono, kako kaže Galieva, odlučuje o apelacijama, to je i najveći broj predmeta, predmeti građana.

– Sudije bi trebalo da djeluju u ličnom svojstvu. Rekla sam da Sud ima kvorum i većinu za odlučivanje i nije uopšte upitan legitimitet odluka Ustavnog suda – tvrdi Galićeva.

Pročitajte još

Kako ističe Galićeva, po Ustavu nije predviđeno da sudije moraju biti izabrane po nacionalnoj pripadnosti.

Prema Ustavu nije predviđeno da sudije moraju biti izabrani po nacionalnoj pripadnosti, ali to je do sada uvijek bio običaj da se iz FBiH biraju 2 Bošnjaka i 2 Hrvata, a iz NSRS 2 Srbina –rekla je ona.

Galićeva kaže da u Ustavnom sudu nema entitetskog glasanja.

– Jedini zakon koji je predviđen u članu 6 Ustava je mogućnost donošenja zakona o drugačijem načinu izbora međunarodnih sudija, dakle sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava – dodaje Galićeva u razgovoru za N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije