Politika

LIDER SDA POKAZAO PRAVO LICE Srbe i Hrvate smatra ZLOČINCIMA, a BiH državom Bošnjaka

Bošnjački političari smatraju Bosnu i Hercegovinu isključivo svojom državom, u kojoj se samo oni pitaju, dok druga dva naroda nemaju prava niti na svoje mišljenje niti na svoje stavove.

LIDER SDA POKAZAO PRAVO LICE Srbe i Hrvate smatra ZLOČINCIMA, a BiH državom Bošnjaka
FOTO: VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Zaključak je ovo političara iz Srpske nakon prekjučerašnjeg sastanka lidera SDA Bakira Izetbegovića sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Izetbegović je tokom posjete poslao nekoliko ključnih poruka javnosti u Hrvatskoj, ali i BiH, a jedna od najbitnijih je ona u kojoj je hrvatske građane okarakterisao kao ratne zločince.

Pored toga, iz Izetbegovićevih poruka mogla se iščitati i prijetnja Hrvatima da ne smiju praviti nikakve “dilove” sa Srbima, jer u protivnom mogu očekivati da im se u budućnosti stalno ponavlja “slučaj” Željko Komšić.

Zamjerka

Srbe je, očekivano, okarakterisao kao nacionaliste, koji mrze Bošnjake i Hrvate, a srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao nebitnu političku figuru, koja radi na destabilizaciji BiH.

Izetbegović je, naime, zamjerio domaćinima jer su se prvo sastali s Dodikom, umjesto s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– To je nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku. Trebao se prvo sresti s Džaferovićem, a ne njega preskočiti, i ići direktno na Dodika, čije su politike destabilizirajuće. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u Srpskoj, dodijelio je prije godinu i po dana odlikovanje generalu Lisici, koji je bombardovao Zadar. Zašto se sastati s takvim čovjekom prije nego s predsjedavajućim Predsjedništva – rekao je Izetbegović gostujući na televiziji RTL.

Ko je na “pravoj” strani

On je potom poručio kako hrvatske vlasti ne trebaju “tražiti rješenja s Dodikom nego s Bošnjacima”.

– Kad god su se Hrvati u BiH dogovorili sa Srbima i uopšteno na Balkanu, jedino su radikalni srpski nacionalisti profitirali. To je empirijski potvrđeno – naveo je Izetbegović.

U svojim izjavama je otišao i korak dalje, poručivši između ostalog da oni koji nisu na strani Bošnjaka, kao Komšić, nisu na pravoj strani.

– Komšić je uvijek bio na pravoj strani. Komšićeva krivica je u tome što nije učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu i što sada nije s Prlićem i ostalima u Hagu – rekao je Izetbegović.

Učešće u ratu

Član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski ističe da je Izetbegović ovom izjavom okarakterisao sve Hrvate u BiH, koji nisu bili u takozvanoj Armiji RBiH, kao Komšić, ratnim zločincima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Potenciranje da je Komšićev jedini grijeh to što nije član tzv. udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) znači da Izetbegović takvu kvalifikaciju praktično pripisuje cijelom hrvatskom narodu i njegovim političkim predstavnicima. Izetbegović kaže da Komšić nije dio te presude čime se implicira da oni koji nisu na njegovoj strani, a jesu predstavnici autentične hrvatske politike, ustvari su dio UZP-  ističe Sitarski.

Preglasavanje

Dodaje da Izetbegović svojim stavom prema Komšiću i time što ne problematizuje način njegovog dolaska na funkciju hrvatskog člana Predsjedništva već implicira da u potpunosti podržava nastavak takve prakse.

Pročitajte još

To je uostalom, kako podsjeća Sitarski, već nedavno i nagovijestio kada je zaprijetio da bi se ista praksa mogla prenijeti i na druge nivoe vlasti, a ne samo na Predsjedništvo.

Odlaskom u Zagreb, kako ističe Sitarski, Izetbegović je trebao da pokaže dobru volju da se riješi problem preglasavanja Hrvata. Međutim, umjesto toga on je poslao poruku da nema namjeru da se tu išta promijeni.

– On u suštini radi protiv dijaloga. S druge strane protivi se i bilo kakvom dogovoru Srba i Hrvata. Iako bi bilo neuporedivo bolje od strane predstavnika Bošnjaka da i oni počnu da se dogovaraju sa Srbima i Hrvatima o političkoj budućnosti BiH, oni pokušavaju da monopolizuju kontakte sa srpskim ili hrvatskim predstavnicima na račun treće strane. Izetbegović je sklon monopolizaciji i tim aranžmanima dva protiv jedan- zaključuje Sitarski.

Zavjera

Prema njegovim riječima, svaki put kada se Hrvati i Srbi dogovaraju oko nekih bitnih pitanja za jedan ili drugi narod, Izetbegović u tome vidi zavjeru.

– Svi ti pokušaji ukidanja kontakata ili monopolizacije kontakata među predstavnicima dva protiv jednog konstitutivnog naroda samo mogu krizu ili produžiti ili pogoršavati – ističe Sitarski.

Izetbegovićev nastup u Zagrebu juče je kritikovao i poslanik Mosta u Hrvatskom saboru Božo Petrov, koji je ocijenio da lider SDA svojom izjavom, kojom opravdava legitimitet Željka Komšića “kao nekog ko je uvijek bio na pravoj strani”, predstavlja šamar hrvatskom narodu i udar na temelje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda i svih njenih građana. Njezina europska…

Posted by Božo Petrov on Monday, September 28, 2020

– Antidejtonsko djelovanje Bakira Izetbegovića još više unosi nepovjerenje hrvatskog naroda prema institucijama BiH. Prava strana su uvijek istina i poštivanje Ustava, a nikako majorizacija i ugnjetavanje drugoga – napisao je Petrov na svom “Fejsbuk” profilu.

Predavanje domaćinima

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kaže da je Izetbegović poslao nekoliko važnih poruka iz Zagreba.

Prva je, kako ističe Majkićeva, da on ne poštuje ni člana svoje stranke, odnosno Džaferovića, koji se nalazi na funkciji člana Predsjedništva i samim tim je trebao on da ide u Zagreb, a ne Izetbegović.

– Za Izetbegovića sada nije problem da on ode u Zagreb, a jeste mu bio problem što je išao Dodik, koji je član Predsjedništva BiH. Znači, on može, ali problem je kada idu srpski predstavnici, jer oni, po Izetbegoviću, nigdje ne bi smjeli da idu bez njegovog odobrenja – ističe Majkićeva.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ona kaže da Izetbegovićeva namjera nije bila da ode u Zagreb kako bi napravio bilo kakav pomak u političkim odnosima između Bošnjaka i Hrvata, već mu je namjera bila da održi predavanje Hrvatima u smislu “ništa nemojte očekivati više nego što hrvatski narod u BiH već ima, a to znači ništa”.

– Bošnjački političari smatraju BiH isključivo svojom zemljom, i to je razlog zašto se tako ponašaju – poručuje Majkićeva.

Nešić: Strah od sloge Srba i Hrvata

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik DNS Nenad Nešić kaže za Srpskainfo da je pozitivno to što je hrvatska vlast pozvala u posjetu i predsjednike SDA i HDZ BiH, ali da je ključni problem taj što je Izetbegović sastanak iskoristio kako bi sijao mržnju.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

– Izetbegović je sastanak iskoristio kako bi napadao srpski narod. Očito je da se Izetbegović boji da će doći do sloge između Srba i Hrvata u zajedničkom naporu da zaštite svoje vitalne nacionalne interese i Dejtonski mirovni sporazum, u kojem se jasno kaže da je BiH država tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Izetbegoviću smeta pokušaj srpskog i hrvatskog naroda da se suprotstave građanskoj koncepciji, odnosno unitarnoj ideji BiH, koju zagovara lider SDA – smatra Nešić.

Dodaje da je vidljivo da zajednički nastup Srba i Hrvata ne odgovara Izetbegoviću u daljem sprovođenju njegovih namjera da nastavi s majorizacijom Hrvata, a istu sudbinu je predvidio i za srpski narod.