Politika

Lideru PDP produžuju mandat: Borenović bi odstupio, ali mu ne daju

Predsjednik PDP Branislav Borenović ostaće na čelu te stranke još najmanje godinu dana iako mu krajem septembra ističe drugi i, po važećem Statutu PDP, posljednji četvorogodišnji mandat na toj funkciji.

branislav borenović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako je ranije najavljeno, Sabor PDP na kojem bi trebalo da dođe do izbora novog stranačkog rukovodstva, ali i izmjene statuta, biće održan 1. oktobra. Kako sada stvari stoje, Borenović će gotovo sigurno ostati na čelu partije do završetka lokalnih izbora sljedeće godine.

Inače, zanimljivo je da aktuelni lider PDP, otkako je krajem novembra 2015. na tadašnjem stranačkom saboru kao jedini kandidat preuzeo dužnost predsjednika od Mladena Ivanića, na unutarstranačkim izborima 2019. godine takođe nije imao protivkandidata.

Lider na određeno vrijeme

Iako se prethodnih mjeseci spekulisalo o tome da bi aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković mogao da se kandiduje za novog šefa stranke, sve nedoumice oko toga otklonio je sam Stanivuković, navodeći da je donijeta “zajednička odluka da se Borenoviću produži mandat do lokalnih izbora”.

Branislav Borenović i Draško Stanivuković
FOTO: PDP

Da li PDP takođe postaje partija vječitog lidera, iako su upravo iz te stranke ponosno isticali da im je prvi predsjednik dobrovoljno prepustio “kormilo” drugom, te da su jedina politička opcija u Srpskoj koja je, upravo na insistiranje sadašnjeg stranačkog šefa, ograničila predsjednički mandat na maksimalno osam godina, pitali smo Branislava Borenovića.

On tvrdi da je i dalje za to da mandat predsjednika treba ograničiti na najviše dva uzastopna četvorogodišnja mandata i da je njegova želja da već u oktobru, kako kaže, PDP dobije novog predsjednika. Međutim, kako tvrdi, unutar stranke postoji velika većina koja smatra da izbor novog predsjednika treba pomjeriti do lokalnih izbora.

– Na zakazanom Saboru PDP biraće se novi Glavni odbor, koji će predloženim izmjenama statuta birati predsjednika partije u određenom roku. Ostajem pri stavu da je ograničenje mandata predsjednika stranke velika demokratska vrijednost PDP – kaže Borenović za Srpskainfo.

Dodaje kako je poznato da je on “čovjek bez sujeta” te da je, veli, otvoren i spreman da u svakom trenutku podrži svoje nasljednike.

Pročitajte još

– Naravno da nasljednika ima. U PDP to ide u pravom smjeru. Ivanić je 16 godina vodio partiju, a ja, evo, skoro osam. Naravno da se ozbiljno spremamo za dalje otvaranje PDP za nove ljude, koji će uz već postojeće iskustvo i mudrost biti odlična mjera budućeg napredovanja naše partije – kaže Borenović.

Lokalni izbori

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da eventualno pomjeranje izbora novog predsjednika PDP ne predstavlja samovolju Branislava Borenovića ili žal za gubitkom fotelje već da je to, kako ocjenjuje, prilično logično s aspekta predstojećih izbora.

– Budućem predsjedniku te stranke će potencijalni reizbor zavisiti od izbornih rezultata. Prije svega, mislim da je mjerilo uspjeha PDP na predstojećim lokalnim izborima rezultat u Banjaluci. Izgubi li PDP najveći grad Srpske, šanse za dobar izbor na parlamentarnim izborima 2026. godine biće im značajno smanjene – smatra Tojagić.

Tvrdi da bi Draško Stanivuković, u slučaju da se sada kandidovao za Borenovićevog nasljednika, puno vremena i energije trošio na te aktivnosti, dok bi vođenje grada i priprema kampanje u Banjaluci otišli u drugi plan, što bi, prema njegovom mišljenju, moglo da dovede do lošeg izbornog rezultata.

– Ovako je Stanivuković rasterećeniji i nema alibi da se bavio stranačkom infrastrukturom i previranjima. Dobije li na izborima ponovo povjerenje građana Banjaluke, onda je idealan kandidat za predsjednika stranke. Izgubi li na izborima, onda će rukovodstvo PDP na narednom Saboru dati odgovor na pitanje da li na svom čelu vidi izbornog gubitnika – kaže Tojagić.

Stanivuković favorit

Komentarišući aktuelno stanje u PDP i ko bi mogao da preuzme lidersku poziciju u toj partiji od Branislava Borenovića, Nebojša Tojagić kaže da trenutno ne vidi drugu alternativu osim Draška Stanivukovića.

– Ako realno sagledavamo situaciju, onda je lako pretpostaviti da bi upravo Stanivuković mogao biti favorit za predsjednika PDP, koji bi u narednom periodu trebao stabilizovati stranku nakon odlaska jednog dijela članova, ali i izbalansirati odnose između članova koji se sve glasnije zalažu za saradnju sa SNSD i onih koji su uporni u nastavku opozicionog djelovanja – ističe Tojagić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije