Društvo

LIJEČENJE KANABISOM Oboljeli dilerima plaćaju po 1.000 evra, u ulju ima i SMRTONOSNIH SUPSTANCI

Od početka primjene kanabisa u medicinske svrhe, što bi teško oboljelim pacijentima, u određenim dozama i u skladu sa dijagnozama i procjenom ljekara, olakšalo liječenje, u BiH još nema ništa.

LIJEČENJE KANABISOM Oboljeli dilerima plaćaju po 1.000 evra, u ulju ima i SMRTONOSNIH SUPSTANCI
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prema nekim procjenama, u BiH više od 10.000 građana koristi kanabis u svrhe liječenja, a medicinski kanabis već se nekoliko godina legalno može kupiti u apotekama u Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i mnogim zemljama EU.

U udruženjima teško oboljelih iz BiH naglašavaju da kanabisovo ulje pomaže kod mnogih bolesti, od onih najtežih, pa do lakših oboljenja.

Liječenje kanabisom u ovom momentu nije dozvoljeno u BiH, zbog čega smo prisiljeni da na crnom tržištu nabavljamo kanabisovo ulje po cijeni do 1.000 evra. Neki su, da bi preživjeli, rasprodali sve da bi nabavili ovaj proizvod i liječili se. U posljednje vrijeme je primjetno da se u to kanabisovo ulje, koje dolazi crnim tržištem, ubacuje i olovo, kako bi ono bilo što teže. To je direktan i novi atak na zdravlje ljudi, koji nesvjesno ubijaju sami sebe. Legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe postigli bismo da se crno tržiše ukloni, pa bi i država imala ekonomsku korist kroz razne namete  i takse – naglasili su iz udruženja oboljelih.

Poručili su da su nedavno poslali otvoreno pismo Savjetu ministara, u kojem traže što hitniju legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH početkom godine su saopštili da bi „dugoočekivana upotreba kanabisa u medicinske svrhe trebalo da zaživi sredinom ove godine“.

Fot:o Rungroj Yongrit/EPA
Fot:o Rungroj Yongrit/EPA

– Zakon je potpuno jasan – ne mora se svaki put pristupati izmjeni i dopuni zakona, već odluku može donijeti Savjet ministara, ali prije toga treba da se obezbijedi pozitivno mišljenje Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH – rekao je tom prilikom tadašnji ministar Adil Osmanović.

U ALM BiH kažu za Srpskainfo da su podržali inicijativu da se pitanje regulisanja primjene kanabisa u medicinske svrhe sprovede na način da se određenim pacijentima i za određene indikacije omogući primjena kanabisa, za koji je potvrđeno da zadovoljava standarde za kvalitet, efikasnost i bezbjednost.

Pročitajte još

– To bi, prije svega, po mišljenju eksperata, bili pacijenti oboljeli od multipla skleroze i oni oboljeli od karcinoma u terminalnoj fazi, ali bi se trebali donijeti podzakonski akti koji bi to tačno definisali. Propisi za uvođenje kanabisa u medicinske svrhe treba da objedine i usklade prava i obaveze pacijenata, zdravstvene struke, te da imaju jasno utvrđenu hijerarhijsku odgovornost na svim nivoima vlasti, odnosno mehanizam koordinacije i subordinacije između svih institucija, uključenih u primjenu zakona i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH – kaže šef Odsjeka za informisanje o lijekovima i medicinskim sredstvima Tijana Spasojević Došen.

Prema njenim riječima, pri Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga formirana je radna grupa „Za reviziju liste opojnih droga i članova zakona revidirane liste“, koja ima i dva člana iz ALM.

– Radna grupa se do sada sastajala nekoliko puta, a jedna od glavnih tema bila je i mogućnost legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe. Radna grupa je pripremila dva prijedloga – Prijedlog Odluke o dopuni liste opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, i Prijedlog Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga. Oni su upućeni pomenutoj komisiji, koja je trebala donijeti konačnu odluku koji od ponuđenih prijedloga treba da  se uputi u dalju proceduru usvajanja – naglašava Spasojević Došenova.

Bez odgovora

Iz Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga nismo dobili odgovor na pitanja šta je do sada urađeno u pogledu legalizacije upotrebe preparata na bazi kanabisa u medicinske svrhe u BiH, odnosno koje preduslove još treba ispuniti da bi se i na našem tržištu našli pomenuti preparati i kada bi to, okvirno, moglo da se desi.

Ni nakon brojnih poziva i zvanično poslatog dopisa, odgovore nismo dobili ni u Ministarstvu bezbjednosti BiH, u čijoj su nadležnosti izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.