Društvo

LIJEČENJE KORONE KRVNOM PLAZMOM Nadležni iz FBiH već neko vrijeme u kontaktu sa stručnjacima iz SAD

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH se prije određenog vremena obratio Federalnom ministarstvu zdravstva u vezi s mogućnosti pokretanja procesa liječenja krvnom plazmom, saznaje Klix.

LIJEČENJE KORONE KRVNOM PLAZMOM Nadležni iz FBiH već neko vrijeme u kontaktu sa stručnjacima iz SAD
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Federalno ministarstvo je zatražilo dostavljanje projektne dokumentacije za cijeli proces što je u međuvremenu i učinjeno.

U narednom periodu, možda već naredne sedmice, Povjerenstvo za transfuzijsku medicinu, koje bi trebalo biti u proširenom sastavu, sastaće se sa imunolozima, infektolozima i drugim stručnjacima iz cijele Federacije BiH. Cilj je razmatrati pokretanje eventualnog liječenja krvnom plazmom pacijenata oboljelih od Covid-19.

Treba istaći da je i prije inicijativa koje su predstavljene proteklih dana, Zavod već bio pokrenuo taj proces.

Prema saznanjima, pojedine institucije u BiH već duže vrijeme imaju kontakte sa stručnjacima iz Sjedinjenih Američkih Država koji rade na liječenju zaraženih korona virusom. Neki od tih američkih stručnjaka su porijeklom iz BiH.

Koliko je realno da se zaraženi korona virusom liječe krvnom plazmom znaće se u narednim sedmicama. Treba istaći da je za ovaj vid liječenja potrebno ispuniti niz kriterija, a neki od njih su veliki broj oboljelih/oporavljenih od korone od kojih bi se uzimala krvna plazma, ali prije toga i saglasnost osoba za davanje krvne plazme.

Takođe Povjerenstvo će raspravljati i o potrebnoj opremi, aparatima i učinkovitosti.