Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

LIJEPA VIJEST ZA BUDUĆE PENZIONERE U FBiH se povećava opšti bod za obračun penzija

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici dala saglasnost inicijativi Zavoda PIO/MIO FBiH za usklađenu novu i veću vrijednost opšteg boda za obračun penzija u 2019. godini u visini od 14,50 KM, koji će biti primjenjivan za sve koji u FBiH budu penzionisani u ovoj godini, potvrdio je za Avaz ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

Ova vrijednost je izračunata na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku, prema kojima je prosječna bruto plata u 2018. godini povećana za 3,6 odsto, a usklađivanje se vrši jednom godišnje.

On je najavio da će se uskoro na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH naći usklađivanje penzija, koje se vrši u skladu sa porastom 50 odsto potrošačkih cijena, što će doprinijeti povećanju penzija za oko 3,3 odsto.

Drljača je za Avaz  potvrdio da je na današnjoj sjednici Redžep Salić  imenovan za novog direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”, Adis Ramić za direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin”, te Branko Stanić za direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba “Bakovići”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO