Društvo

Lijepi na oko, ali mogu da budu otrovni: Ako živite sa ljubimcima dobro se raspitajte da li neki cvijet može da im NAŠKODI

Ako sa ljubimcima dijelite životni prostor, dobro se raspitajte prije nabavljanja ili sadnje cvjetnih i lisnatih ukrasa da li mogu da im naškode.

Lijepi na oko, ali mogu da budu otrovni: Ako živite sa ljubimcima dobro se raspitajte da li neki cvijet može da im NAŠKODI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Moguće su blage reakcije digestivnog trakta, ali i nervni poremećaji, otkazivanje organa i smrt ljubimca piše spec. dr vet. Violeta Žigić.

Nama izgledaju fantastično, ukrašavaju i upotpunjavaju prostor u kom živimo. Neko voli ljiljane, neko hrizanteme, narcise, u proljeće skoro svaka kuća ima prve visibabe, zumbule, u ljeto su obavezne begonije. Uživamo u svakom pogledu na njih, u raznobojnom cvijeću i neobičnim lisnatim darovima prirode, ne znajući da ako životni prostor delimo s ljubimcima, oni mogu i te kako da im naškode. Posebno sada, jer zbog velikih vrućina i mi i oni manje izlazimo: ljeti je dosada najčešći razlog da u kući naši ljubimci gricnu nešto što ne treba kako bi se razonodili, a biljke su im, priznaćete, nadohvat šape i usta, na stolu, polici, u kuhinji…

U opasnosti nisu samo kuce i mace već i kunići, činčile, ptice… a da li i koliko mogu da stradaju, zavisi od vrste biljke koju imamo u kući, odnosno količine koju je ljubimac unio u organizam. Toksini koje sadrže, ako ih grickaju ili ližu, mogu da ostave trajne posledice na njihove unutrašnje organe, posebno na želudac, jetru, srce i bubrege. Neretko strada i mozak. Zato se, pre nego što unesete neku biljku u dom ili je posadite, dobro raspitajte da li mogu da im naškode. Na neke biljke više reaguju mace, na neke kuce, kunići, na većinu sve životinjice.

Pročitajte još

Za aloju, recimo, svi znamo da je čuvar ljudskog zdravlja, ali aloin, žućkasta gorka supstanca koju sadrži, izuzetno je otrovna i za pse i za mačke. Ako imate ovu biljku u kući, a primetite krv u urinu životinje, hitno je odvedite kod veterinara – otrovala se. Mačke i psi će pokazivati znake trovanja i ako dođu u kontakt s ljiljanom – primetićete da su izgubili apetit. Imaju poteškoća pri gutanju, budu im iritirani jezik i usna duplja, pojačano luče pljuvačku i povraćaju. Isto je i s dracenom: ako je gricnu, uz pomenute simptome mogu da pokazuju i znakove depresije, a mačkama se šire zjenice. Sapogenin iz bobica asparagus paprati izaziva kod ljubimaca bolove u stomaku, proliv, a ako su pogrickali više bobica, primijetno je i zapaljenje kože. Usta i jezik životinje može da ugrozi i srcoliki filadendron, čest ukras domova. Ljubimac takođe povraća i ima druge simptome koji ukazuju da je došlo do trovanja. Digestivne smetnje će imati i ljubimci ako ste ogradu terase ukrasili prelijepim modroljubičastim cvjetovima japanske glicinije.

Donedavno smo u kući uživali u pogledu na božur. I on može da izazove teškoće pri gutanju, ali i jake grčeve i poremećaje u krvotoku ljubimca koji ga dovode u veoma teško stanje. Sad su na red došle hrizanteme – izazivaju svrab i otoke, posebno su otrovne za kuniće. Jesu lijepe za oko, ali treba da znate da se hrizanteme sade tamo gdje su zečevi česti posjetioci. Oni će da ih izbjegnu, ali kunići neće. Slično je i s karanfilom; izaziva jake alergijske reakcije na koži, a ciklame su u stanju da ljubimca odvedu u smrt poslije teške iritacije želuca, crijeva i dehidracije.

Pripazite dobro i ako ste namjeravali da nabavite ili već imate u saksiji hortenzije. Svi dijelovi biljke su vrlo toksični za sve vrste kućnih ljubimaca! Otrovni su i slonovo uvo, amarilis, kroton, kaladijum, spatifilum, zvonasti cetovi digialisa, oleander… Čak i paradajz, koga domaćice rado drže u kuhinji ili na terasi u saksiji, može da prouzrokuje teške posljedice. Ako ljubimac izgricka lišće ili stabljiku paradajza, brzo će osjetiti slabost, imaće problema sa stomakom, srcem, bubrezima, proširiće mu se zenice. Ova teška stanja prati i konfuzija.

Prihvati notifikacije