Magazin

Plava sjenica mijenja boju: Razlog KLIMATSKE PROMJENE

Španska studija je pokazala da je jedna vrsta evropske ptice manje šarena, u odnosu na vrijeme prije 15 godina, a klimatske promjene su istaknute kao razlog za to.

Plava sjenica mijenja boju: Razlog KLIMATSKE PROMJENE
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovo je zaključak istraživača Baskijskog univerziteta kojim su bile obuhvaćene dvije vrste plave sjenice. Jedna se dominantno nalazi na periferiji Monpeljea, a druga na sjeverozapadu Korzike. Boja ove ptice u 2019. je upoređena s njenom bojom iz 2005.

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu D Amerikan Naturalist, je utvrđeno da se boja ptice u navedenom periodu promijenila, tj. da je manje šarena.

Pročitajte još

– Naše istraživanje sugeriše da bi promjene u okolini, posebno klimatske promjene, mogle biti glavni uzrok zašto plava sjenica ima fizičke promjene, tačnije u tome koliko je njena boja svijetla i intenzivna – izjavio je jedan od autora istraživanja David Lopez-Idiakez.

Prema njegovim riječima, ovaj negativni trend je primijećen kod oba pola ptice. Istakao je da se na Korzici ova promjena više dovodi u vezu s klimatskim promjenama.

Smatra se da bi promjena mogla biti posljedica rasta temperature za 1,23 stepena celzijusova i smanjenja količine kiše za 0,64 milimetara. Naglašeno je da bi promjena boje mogla utjecati na obrasce parenja.

– Boja kod ovih ptica je pokazatelj koliko je jedinka kvalitetna, što je odlučujuće kod parenja napomenuo je Lopez-Idiakez.

Ukazao je na to da je ovdje riječ o vještački izazvanim promjenama, a ne prirodnim promjenama. Ocijenjeno je da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se ove promjene bolje razumjele, piše Independent.

Prihvati notifikacije