Hronika

LIKVIDACIJA NA AUTOKOMANDI Nakon tri mjeseca saslušan osumnjičeni za ubistvo BOJOVIĆEVOG ČOVJEKA

Crnogorsko državno tužilaštvo konačno je reagovalo po zamolnici srpskog Višeg javnog tužilaštva i tri mjeseca nakon što im je upućena molba saslušalo je Darka Dulovića, osumnjičenog da je ubio bliskog saradnika Luke Bojovića, Sinišu Milića Bosketa.

LIKVIDACIJA NA AUTOKOMANDI Nakon tri mjeseca saslušan osumnjičeni za ubistvo BOJOVIĆEVOG ČOVJEKA
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

U Više javno tužilaštvo u Beogradu u četvrtak dostavljen je zapisnik o saslušanju osumnjičenog Dulovića, koji se nalazi na izdržavanju kazne zbog droge u KPD Podogorica (poznatom kao Spuž), a koji se tereti da je u julu prošle godine izvršio teško ubistvo postavio eksploziv pod automobil desne ruke Luke Bojovića i obezbjeđenja Filipa Koraća, Siniše Milića Bosketa koji je aktiviran dok je Milić čekao zeleno na semaforu na Autokomandi.

Osumnjičeni Dulović se branio ćutanjem, nakon čega je zapisnik o tome proslijeđen srpskim institucijama.

Njegovo saslušanje samo je jedan dio procesnih koraka, a tužilaštvo nakon saslušanja osumnjičenog za ubistvo sada može nastaviti sa istragom u cilju razjašnjenja svih činjenica u ovom predmetu i odlučiti o eventualnom podizanju optužnice protiv Dulovića. Ukoliko optužnica bude podignuta i bude došlo do suđenja, Duloviću se može suditi u odsustvu, ali se može i tražiti njegova ekstradicija u Srbiju. Međutim, kako će dalje teći istraga protiv Dulovića, biće poznato u narednom periodu.

Inače, kako je Blic objavio krajem prošle nejelje, postupajući zamenik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uputio je 24. maja ove godine Višem državnom tužilaštvu u Podgorci zamolnicu za saslušanje Dulovića. Gotovo tri mjeseca od tada niko od nadležnih iz institucija u Crnoj Gori nije udovoljio po njoj iako je Dulović sve vrijeme dostupan organima reda, jer je u od oktobra prošle godine u zatvoru u Spužu.

On je tada uhapšen u Bosni i Hercegovini, po crnogorskoj potjernici jer se nije odazivao na odsluženje kazne na koju je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju zbog trgovine drogom. Dulović je tamo osuđen na dvije i po godine zatvora jer ga je 21. juna 2016. godine uhapsila crnogorska granična policija, nakon što su on i njegov rođak odbacili 287,5 grama heroina i pištolj u kojem je bilo šest metaka. Darko je tada uhapšen, dok je njegov rođak pobjegao. Poslije nekoliko mjeseci pušten je iz pritvora, i tada se, prema operativnim informacijama, vratio u Srbiju. Da li je u pritvoru u Crnoj Gori sklopio veze sa ljudima koji su planirali likvidaciju Siniše Milića, zvanog Boske, telohranitelja Filipa Koraća i jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića, istražuje se. Indicija za takav scenario ima pregršt. Poznato je da Bojovićeva kriminalna grupa blisko sarađuje sa škaljarskim klanom, koji je u višegodišnjem sukobu sa rivalima iz kavačke kriminalne grupe. Takođe, i sam Milić je radio u Crnoj Gori kao obezbjeđenje Luke Đurovića, pokojnog šefa barske grupe, ogranka Bojovićevog klana. U vrijeme ubistva živio je na relaciji Beograd – Podgorica – Bar.

Bomba za čije postavljanje je osumnjičen Dulović, aktivirana je u momentu kada je džip “tojota” za čijim volanom je bio Milić stajao na semaforu. U eksploziji je uništen prednji dio automobila, a vozač Milić bio je živ još neko vrijeme nakon eksplozije. Tih desetak minuta koje je poživio bio je u strašnim bolovima jer su mu obje noge bile raznete. Inače, Boske je bivši pripadnik Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) RS, a hapšen je i u Beogradu, u novembru 2015. u slučaju praćenja premijera Aleksandra Vučića. Naime, tada je utvrđeno da je ukupno osam puta tokom 24 sata zatečen u svom “audiju A8” u blizini adrese na kojoj stanuje premijer, a koju je obilazio i nadgledao.

Dokaz protiv Dulovića

Na ostacima eksplozivne naprave koja je eksplodirala ispod Bosketovog automobila pronađen je DNK Dulovića, na osnovu kojeg je identifikovan. Odmah po identifikaciji osumnjičenog, i srpski MUP se oglasio saopštenjem u kojem je objavio da je djelimično riješio slučaj ubistva poznatog kriminalca. Pravosudno rješenje ubistva i dalje se čeka.