Društvo

Linta o oslobađajućoj presudi: Sramna i ponižavajuća za Srbe odluka Suda BiH za Kostjerevca

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje kao sramnu i ponižavajuću za Srbe presudu Suda BiH, kojom je odbijena optužba protiv bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

Linta o oslobađajućoj presudi: Sramna i ponižavajuća za Srbe odluka Suda BiH za Kostjerevca
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Linta ističe da je ova presuda jedan od brojnih dokaza da mnoge činjenice pokazuju da je Sud BiH osnovan da sudi samo Srbima da bi se opravdala besmislena i potpuna laž da je srpski narod glavni krivac za rat.

Napominjući da, uprkos tome što je u optužnici argumentovano navedeno i utvrđeno da je žena bila trudna i da je silovanje prouzrokovalo prekid trudnoće, Linta ocjenjuje da Sud BiH ne zanimaju dokazi već je iz proceduralnih razloga odbacio optužnicu.

Pročitajte još

– Oslobađajuća presuda Ademu Kostjerevcu je jedan od brojnih primjera da je cilj Suda BiH da se ne osuđuju zločinci koji su počinili brutalne i svirepe zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima – naveo je on.

Linta podsjeća da Sud BiH nije ni osnovan u skladu sa Ustavom BiH, već je nametnut 2000. godine na osnovu odluke visokog predstavnika.

On napominje da postoje brojni dokazi da Sud BiH nije nezavisna i profesionalna institucija, već je u funkciji ostvarenja interesa bošnjačke politike po kojoj su Bošnjaci žtrve i oslobodioci, a Srbi “agresori i zločinci” koji su čak “počinili genocid”.

Linta navodi da to pokazuje i struktura službenika sa visokom stručnom spremom koji su zaposleni u Sudu BiH, odnosno od 95 službenika gotovo 60 odsto Bošnjaci, 20 odsto Srbi, 11,5 odsto Hrvati, a devet odsto ostali.

Prema prebivalištu, napominje on, čak 83 odsto ima prijavljeno prebivalište u FBiH, a svega 17 odsto u Republici Srpskoj.

Linta ocjenjuje da je jasno je da se u slučaju Suda BiH ne primjenjuje nacionalna i entitetska zastupljenost kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Zbog toga je potrebno snažno i uporno insistirati na povratku na izvorni Dejtonski sporazum koji je glavni preduslov mira i stabilnosti u BiH i regionu – dodao je on.

Sud BiH izrekao je u petak, 12. marta, presudu kojom je odbijena optužba protiv bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

Adem Kostjerevac je optužen da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik takozvane Armije BiH u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos.

U optužnici je navedeno da je žena bila trudna i da je silovanje uzrokovalo prekid trudnoće. Suđenje je počelo u julu 2020. godine, mjesec dana nakon što je izručen iz SAD u BiH.

Prihvati notifikacije