Politika

Linta: Tragično je da vlast u Crnoj Gori ne odustaje od namjere da izvrši otimačinu imovine SPC

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta dao je podršku zahtjevima Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori iznesenim na crkveno-narodnom saboru u Nikšiću povodom najave vlasti da donesu anticivilizacijski zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Linta: Tragično je da vlast u Crnoj Gori ne odustaje od namjere da izvrši otimačinu imovine SPC
FOTO: N1/SCREENSHOT YOUTUBE
Miodrag Linta

Linta ističe da Mitropolija opravdano i legitimno zahtjeva od vlasti u Podgorici da, u skladu sa načelom poštovanja slobode vjere, bude zakonski priznata i uvažena, da bude ravnopravna sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, da se nadoknadi bespravno oduzeta crkvena imovina u ranijem periodu i odustane od novog otimanja imovine, te da se poštuje njena autonomija prema međunarodnim stanadardima.

Tragična je činjenica da vlast u Crnoj Gori ne odustaje od nerazumne namjere da zakonskim putem izvrši otimačinu hramova i imovine SPC i da je dodijeli nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi – navodi Linta.

On ukazuje da je predloženi zakon o slobodi vjeroispovjsti, ne samo duboko diskriminatorski za Srbe u Crnoj Gori, već je i uperen protiv čitavog srpskog naroda, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta ocjenjuje kao najbezočniju laž izjavu predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića da ideologiju velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori tobože realizuju SPC i politička organizacija Demokratski front.

– Za Mila Đukanovića velikosrpski nacionalisti su svi oni koja se bore i traže da se u Crnoj Gori poštuju ljudska i nacionalna prava srpskog naroda i imovina SPC. Crna Gora nije moderna, demokratska i slobodna država jer su srpskom narodu uskraćena sva stečena prava u cilju potpunog ostvarivanja šovinističkog projekta asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce – smatra Linta.

On ističe da je jedan od metoda ostvarivanja ovog cilja i nerazumna namjera vlasti da se brutalno obračuna sa SPC u Crnoj Gori.

U Nikšiću je danas održan veliki crkveno-narodni sabor povodom najave usvajanja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti koji su u proglasu sa ovog skupa nazvali zakonom protiv pravoslavlja u Crnoj Gori.

Skupština Crne Gore, na čijem je dnevnu redu navedeni prijedlog zakona, zakazana je za 24. decembar.

Prihvati notifikacije