Politika

Linta: Ukinuti lažne presude nevino osuđenim Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izrazio je danas ogorčenost zbog činjenice da presude Srbima u Županijskom sudu u Osijeku za navodne ratne zločine donose korumpirane sudije i zatražio da hrvatsko pravosuđe u što kraćem roku ukine lažne presude nevino osuđenim Srbima i pusti ih na slobodu.

Linta: Ukinuti lažne presude nevino osuđenim Srbima
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Među njima se, kako navodi Linta, posebno ističu sudije Darko Krušlin i Zvonko Vekić, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak i za koje postoji osnovana sumnja da su primali mito i bili pristrasni u donošenju presuda.

– Riječ je o sudijama koji su zaduženi da donose lažne presude nevinim Srbima za ratne zločine na osnovu lažnih dokaza i lažnih izjava svjedoka saradnika – navodi Linta u pisanoj izjavi.

Linta podsjeća da je Darko Krušlin, kao predsjednik sudskog vijeća u Osijeku, osudio krajem 2014. godine desetoricu Srba iz Trpinje kod Vukovara na skandaloznih 139 godina zatvora na osnovu izjave “lokalnog pijanca i nasilnika Dragana Đurđevića kojeg je angažovala hrvatska policija”.

– Trpinjski Srbi su osuđeni bez ijednog materijalnog dokaza i sada nevini trunu u zatvoru, dok je sudija Krušlin godinam uzimao velike svote novca i zgrtao bogatstvo – navodi Linta.

On ističe da je sudija Zvonko Vekić učestvovao u nizu sudskih procesa protiv Srba.

– Vekić je, kao predsjednik Vijeća za ratne zločine u Osijeku, prije nekoliko dana osudio vukovarskog Srbina Milana Gojkovića na sramnih devet godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva u Borovu – navodi Lita.

On ističe da je presuda takođe donesena na osnovu lažnih dokaza, te da postoji osnovana sumnja da je i Vekić uzimao velike svote novca i skupocjene poklone pa osuđivao Srbe na velike zatvorske kazne.

Prihvati notifikacije