Svijet

LISTA NAJSREĆNIJIH STANOVNIKA EU Dancima je najbolje, Hrvati i Bugari na dnu liste (FOTO)

Na skali od 0 do 10, prosječno zadovoljstvo životom stanovnika EU starijih od 16 godina iznosilo je 7,3 u 2018. godini.

LISTA NAJSREĆNIJIH STANOVNIKA EU Dancima je najbolje, Hrvati i Bugari na dnu liste (FOTO)
FOTO: SHUTTERSTOCK

Najsrećniji su stanovnici Danske koji se nalaze na prvom mjestu, dok su najnesrećniji stanovnici Bugarske, pokazuju rezultati koje je objavio Eurostat.

Stanovnici Danske osjećaju ukupno zadovoljstvo životom sa ukupnom prosječnom ocjenom 8,2. Ipak, ono čime nisu zadovoljni stanovnici ove zemlje jesu finansije i finansijska situacija gdje je ocjena 4,6 od 10.

Odmah iza njih nalaze se stanovnici Finske koji su čak sreću i zadovoljstvo životom u ovoj zemlji ocijenili sa prosječnom ocjenom 8,1, dok treće mjesto dijele Austrija, Luksemburg i Švedska.

Na dnu liste nalaze se stanovnici Kipra, Češke, Mađarske, Litvanije i Rumunije, koji su najmanje srećni i zadovoljni životom.

Ukupna prosječna ocjena zadovoljstva životom na Kipru iznosi 6,5 od 10, što je poražavajući podatak, a ništa bolja situacija nije ni u Mađarskoj, gdje ovaj broj iznosi 6,5 od 10.

Još lošija je situacija u susjednoj Hrvatskoj, gdje je ocjena 6,3 na skali od 0 do 10 onih koji osjećaju ukupno zadovoljstvo životom. Procjena opšteg zdravstvenog stanja u Hrvatskoj je veoma dobra, čak 60,7 od 100 odsto, dok samo 3,3 od 10 ima povjerenje u pravni sistem.

Najmanje srećni su stanovnici Bugarske, čija ukupna prosječna ocjena zadovoljstva životom iznosi samo 5,4 od 10. Samo 3,0 od 10 ima povjerenje u pravni sistem u Bugarskoj, dok je ocjena zadovoljstva poslom 6,0 od 10.

(Klix)