Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ljajić poručio Prištini: Sporazum CEFTA nije švedski sto da uzmete ono što vam odgovara

Biznis
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Sporazum CEFTA nije švedski sto sa koga se može uzimati ono što vam odgovara, a ne primjenjivati ono što vam ne odgovara, kazao je ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

On je reagovao nakon najave da Srbija i BiH neće prisustvovati sastancima radnih tijela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra.

– Iako formalno i pravno nije realna opcija, Kosovo se samo na ovakav način isključuje iz organizacije (CEFTA), jer ne možete koristiti CEFTA sporazum kao švedski sto. Sa njega uzimati ono što vam odgovara, a onda ne primjenjivati ono što vi procijenite da vam u tom trenutku ne odgovara – naglasio je Ljajić gostujući na RTS-u.

On je kazao da još nije bilo rekcija na odluku Srbije i BiH da ne učestvuje na sastancima radnih tijela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra, ali istakao da će biti razgovora o daljim zajedničkim koracima Srbije i BiH početkom sedmice, na sastanku sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

– Ne želimo i nećemo dopustiti da ova tema tek tako bude sklonjena i da se mirno pomirimo sa ovim malo je reći neprimjerenim odlukama Prištine o uvođenju dodatnih taksi na robu iz Srbije i BiH – kazao je ministar.

Njegovo mišljenje je da nikakvih posljedica po Srbiju i BiH ne može biti nakon odluke da ne učestvuju na sastanku.

– Ako Priština ne mora da snosi posljedice zbog konkretnih praktičnih koraka koji onemogućavaju slobodnu trgovinu, koji dovode u pitanje cio CEFTA sporazum i u ozbiljno iskušenje i dilemu cilj formiranja zajedničkog ekonomskog prostora, kako možemo mi da snosimo bilo kakve posljedice na jednu odluku da ne učestvujemo na sastanku – upitao je Ljajić.

(RTS)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO