Svijet

LJEKARE VIŠE BRINU DUŠEVNE POSLJEDICE Ranjenom policajcu iz Zagreba jedan METAK ĆE ZAUVIJEK OSTATI U TIJELU

Ljekari KBC Sestre milosrdnice iz tijela mladog policajca ranjenog na Markovom trgu u Zagrebu izvadili su tri metka, ali duboko u čašici, blizu kostiju, vena i arterija, nalazi se četvrti metak.

LJEKARE VIŠE BRINU DUŠEVNE POSLJEDICE Ranjenom policajcu iz Zagreba jedan METAK ĆE ZAUVIJEK OSTATI U TIJELU
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Rizik njegovog vađenja trenutno je preveliki, pa će metak do daljnjeg tamo i ostati, prenosi Blic.

Kako je rekao direktor KBC Sestre milosrdnice, prof. dr Mario Zovak, dok je policajac akutno povrijeđen, vađenje metka jednostavno ne dolazi u obzir, jer da bi se do njega došlo, morale bi se povrijediti druge strukture u organizmu, i komplikacije bi bile daleko veće. Tako da će se četvrti metak vaditi jednoga dana, koji je sada nemoguće precizirati, a policajac će morati da živi s njim.

– Imamo mnogo iskustva od rata, išli smo svojevremeno na terene i operirisali naše mladiće. Tako da sa sigurnošću možemo reći da mladom policajcu metak uopšte neće smetati, a organizam će s vremenom napraviti čauru oko tog metka u čašici. Rana je sada otvorena, očišćena i drenirana, pa ako ne bude infekcije u narednih sedam do deset dana, kasnije je sigurno ni neće biti – kaže prof.dr Zovak.

Psihijatar dr Herman Vukušić, koji ima veliko iskustvo u radu s ratnim veteranima, kaže da psihičke posljedice kod policajca mogu biti dugotrajne.

Pročitajte još

– On je proživeo temeljni kriterijum za PTSP, a to je direktna životna ugroženost. Stoga bi, čim se fizički oporavi, s njim trebalo početi raditi na ovom psihičkom djelu. Cilj toga je sprečiti razvoj mogućih duševnih posledica – kaže dr Vukušić, dodajući, kako ne bi bilo zabune, da policajcu ne treba psihijatrijska pomoć, već psihološka medicina koja ima niz tehnika za već spomenutu prevenciju sprečavanja razvoja duševnih posljedica kod ovakvih traumatičnih događaja.

Policajac je uplašen i zabrinut zbog svog zdravstvenog stanja, što je razumljivo, ali je generalno u dobrom psihičkom stanju, piše “24 sata”.

Da podsjetimo, Danijel Bezuk (22) pucao je juče na policiju iz automatske puške na Markovom trgu i teško ranio jednog pripadnika organa reda. Kako se navodi, napadač je potom izvršio samoubistvo.