Društvo

Ljekari se plaše "TVINDEMIJE": Mjere se slabo primjenjuju, grip je na pomolu, a dvostruka vakcinacija je bitnija nego ikada

Iako se o vakcinaciji protiv korona virusa svakodnevno govori, od prošle jeseni češće se pominje i primanje cjepiva protiv gripa.

Ljekari se plaše "TVINDEMIJE": Mjere se slabo primjenjuju, grip je na pomolu, a dvostruka vakcinacija je bitnija nego ikada
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Tako je i ove jeseni počela vakcinacija protiv gripa, a svim građanima, pogotovo onim imunokomprimitovanim se savjetuje i cjepivo protiv gripa kao i ono protiv kovida ne bi li izbjegli takozvanu “tvindemiju”.

“Tvindemija” je izraz koji su skovali američki stručnjaci od engleske reči “twin” (blizanac) i “epidemija”, a koji treba da označava sudar gripa i kovida. Zato američki ljekari napominju da je ove godine dvostruko važno da se vakcinišemo.

Pročitajte još

Iako je sam termin zanimljiv, pravo pitanje je da li od ove godine možemo da očekujemo ostvarenje najgorih scenarija po zdravstveni sistem, odnosno sudar ova dva virusa sada kada nemamo nikakve restriktivene mjere, a i ove što imamo se slabo poštuju. Prošle godine grip praktično nismo ni imali, ali epidemiolozi naglašavaju da su nas “spasile” mjere.

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki iz Zavoda za javno zdravlje Subotice rekao je početkom godine da je upotreba zaštitnih maski, redovna higijena ruku i distanca doprinela da se virus gripa ne registruje, dok su ostale infekcije koje se prenose kapljičnim putem drastično smanjene. Takođe, tome je dorpinijela i vakcinacija protiv gripa.

– Od oktobra 2020. godine je analizirano 480 uzoraka. Svi brisevi građana su bili negativni na kovid, ali su poslati na dalju dijagnostiku jer su te osobe imale respiratorne tegobe. I svi su bili negativni i na virus gripa. Objašnjenje je jednostavno. Pošto je grip kapljično oboljenje i ako koristimo preventivne mjere preporučene protiv virusa korona, neće se širiti ni druge kapljične infekcije – objašnjava dr Bohucki.

Međutim, kako ove godine na snazi nemamo drastične mjere protiv korona virusa, a nošenje maski, dezinfekcija ruku i držanje fizičke distance se sve manje poštuje sluti da bi virus gripa ipak mogao da se “povampiri”. Da do “tvindemije” ove godine može lakše da dođe nego lane za Blic je potvrdio i dr Tomislav Radulović, epidemiolog u penziji.

– Pošto praktično nema mjera, a ako bude gripa, onda će se oni sudariti. Korone će biti sve dok se svi ne vakcinišu ili dok se svi koji nisu vakcinisani ne inficiraju. A ako se razbole kako će se to završiti to ne zna ni Gospod Bog. Dakle, ukoliko se registruje prisustvo gripa, a mere su popuštene i ne sprovode i korona bude trajale moguće je da će doći do sudara ove dvije epidemije. To nije dobro – rekao je dr Radulović.

Virusna interferencija

Ipak, ono što bi nas moglo “spasiti” iako se mere ne budu poštovale jeste složen proces virusne interferencije. Jednostavno rečeno, kada je u populaciji dominantan jedan virus on ne dozvoljava prodor drugih.

– Premda postoji realna bojazan od sudara korone i gripa, može da se dogodi i drugačija situacija. Riječ je o virusnoj interferenciji. Iskustvo govori da određeni virus, kao što je to sada korona, može da interferira infekciju drugim virusima, nije važno kojim. Ako je virus intenzivno u populaciji, to se u virusologiji naziva interferencija. Budući da je virus korona aktivan u velikom broju u populaciji, on može da onemogućava infekciju drugim virusom – objasnila je dr Ana Gligić, virusolog.

Ipak, ona objašnjava i da se ovaj proces na kraju dana i ne mora desiti u populaciji.

– Bilo bi značajno ako bi virus korone mogao da interferira gripu. To se može desiti, ali i ne mora. Ipak, takva pojava postoji među virusima, i to je jako složen proces – kazala dr Gligić.

Može li istog dana i vakcina protiv gripa i vakcina protiv korone?

Kako je ove godine dvostruko važnije da se vakcinišemo, pitanje koje mnoge buni jeste da li mogu da prime istog dana i vakcinu protiv gripa i protiv korone. Mnogima pristiže poziv za treću dozu vakcine, a i imunizacija protiv gripa je počela pa većina ljudi želi da zavrne rukav o jednom trošku.

– Princip je da dvije ili više mrtvih vakcina mogu da se prime istovremeno ili u bilo kom razmaku. Isto i kombinacija mrtve i žive. Samo dvije žive vakcine ne mogu da se daju istovremeno. To su, na primjer, vakcine potiv varičele ili malih boginja. Vakcina protiv gripa je inaktivisana iliti mrtva. Tako da ako se daju dvije mrtve vakcine, ili ako hoćemo da se vakcinišemo isiti dan i protiv korone i protiv gripa to može, ali jedno cjepivo se daje u jednu ruku, drugo u drugu – objasnio je dr Radulović.

On kaže da ovu vakcinu mogu da prime svi građani bez ikakve bojazni od štetnih efekata, osim jedne grupe.

– Vakcinu protiv gripa mogu da prime apsolutno svi. Oni kojima je imunitet kompromitovan na bilo koji način oni tek treba da se vakcinišu od gripa. Jer ona osoba koja je na primjer imala infarkt ili ima dijabetes, on ako se razboli od gripa i razvije upalu pluća što je veoma česta posledica gripa – njemu nema života. Čak se i bebe starije od šest mjeseci mogu vakcinisati ovom vakcinom. Cjepivo protiv gripa jedino ne treba da prime oni sa snažnom anafilaktičkom reakcijom na proteine jaja. Odnosno, oni koji su alergični na protein jaja. Zato što virus gripa od kog se pravi vakcina se gaji u laboratorijskim uslovima na pilećem embrionu pa kad sve to prečistite ipak ostunu neki tragovi proteina jaja. Kako da znate da li ste alergični na protein jaja? Pa jednostavno. Je l’ jedete kokošija jaja i jeste li ikada reagovali nekako, ako niste, slobodno primite vakcinu protiv gripa – rekao je dr Radulović.

Prihvati notifikacije