Društvo

LJEKARI UČINILI ČUDO Trudnicu pronašli povrijeđenu, pa započeli borbu ZA ŽIVOT MAJKE I BEBE

Prava drama odigrala se preksinoć u Urgentnom centru u Beogradu kad su trudnici A. A. (31) ljekari morali istovremeno da obave carski rez i operaciju glave. Tim podvigom spasli su život i mame i bebe.

LJEKARI UČINILI ČUDO Trudnicu pronašli povrijeđenu, pa započeli borbu ZA ŽIVOT MAJKE I BEBE
FOTO: UKC RS

A.A. je u devetom mjesecu trudnoće pala i zadobila hematom na glavi. Najpre je zbrinuta u KBC Zemun, ali je zbog kompleksnog stanja preksinoć odmah prevezena u Urgentni centar. Ona je trebalo da se porodi oko 20. februara.

Zahvaljujući timskom radu ljekara, koji su se hitno okupili, spasena su dva života, a novopečena majka je donijela na svijet dječaka, koji je odmah po rođenju zbrinut u Institutu za neonatologiju i oseća se dobro. Porodilja A. A. se nakon operacije oporavlja naodeljenju neurohirurgije Urgentnog centra. Pacijentkinja je zahvalna što se sve dobro završilo.

Dobro sam. Srećna sam što je sve dobro prošlo. Zahvalna sam cijelom timu koji je izveo ovaj poduhvat – izjavila je A. A.

Dr Dušica Kocijančić Belović, dežurni ginekolog u prijemnoj ambulanti UC, kaže da su majka i beba bile životno ugrožene:

– U 17 sati smo dobili poziv od dežurnog anesteziologa iz ambulante reanimacije UC da imaju trudnicu koja ima epiduralni hematom i da mora hitno u operacionu salu. Jedini podatak koji smo dobili o trudnici je da joj je termin porođaja za nedjelju dana, dakle faktički je bila u terminu. To je značilo da moramo hitno da se organizujemo da bi se porođaj obavio jer su i trudnica i beba bile životno ugrožene.

Ona ističe da je ekipa za porođaj ugrožene trudnice organizovana u rekordnom roku.

– Koleginica Željka Rašlić i ja napravile smo dogovor s pedijatrom, dežurnom babicom i pedijatrijskom sestrom i za 15 minuta smo bile u operacionoj sali. Bilo je potrebno uraditi carski rez, a kad smo ušli u salu, pacijentkinja je već bila u anesteziji i sinhrono su započeti neurohirurška intervencija i carski rez. Od trenutka kad smo je primili prošlo je svega 25 minuta dok je trudnica porođena – kaže dr Kocijančić i dodaje da je rođen dječak težak 3.770 grama, da je dobio ocjenu osam.

Nastavak operacije, navodi doktorica, protekao je u najboljem redu, a sve zajedno trajalo je sat i 15 minuta.

– Majka se vrlo brzo probudila, suprug je obišao i nju i bebu – kaže doktorica Kocijančić i dodaje da je nepoznato kako se povrijedila A.A. jer je zatečena na ulici i kolima Hitne pomoći prevezena u Zemunsku bolnicu, a odatle u UC, a muž nije bio s njom.

(Kurir)