Društvo

Ljepotica iz daleka i ujak čuveni profesor kao savršeni prevaranti: Svako može upasti u internet klopku i ostati bez novca

S razvojem interneta razvijaju se i modeli prevare, a neke od njih su gotovo savršene.

Mladi na internetu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vjerujemo da ne postoji (gotovo) niko ko se služi internetom i društvenim mrežama da mu barem jednom nije stigla ponuda turskog, egipatskog ili nigerijskog bankara koji ga obavještava da je njegov dalji rođak za kog nikad nije ni čuo, umro i ostavio mu milione. 

Naravno, u pitanju je prevara. Da li treba da vam kažemo da treba da budete oprezni? Potpisnik ovih redova susreo se sa takvim pokušajima mnogo puta, ali su tako loše osmišljene i providne da ga ruka nijednom “nije zasvrbila”.

No, s razvojem interneta razvijaju se i modeli prevare.

Prva faza: poruka na Instagramu

Proći će u nekim slučajevima i meseci dok ne registrujete da vam je na Instagramu stigao zahtev za poruku. Kad kliknete na njega, pročitaćete ljubazan, nimalo napadan poziv:

“Dobar dan, možda biste imali vremena da malo porazgovaramo, videla sam da ste iz Srbije (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske…) a planirala sam da kasnije ovog meseca putujem u taj deo Evrope, čula sam da je  kod vas mnogo lijepo.”

Osoba koja vam šalje poziv je prijatnog izgleda. U našem slučaju, bilo je reči o navodno Kineskinji Ruskinji. I na njihovim profilima nema ništa sporno. 

Naprotiv – tu su galerije, arhitektonska rešenja koja su zaštitni znakovi pojedinih svetskih metropola, priroda, restorani sa sjajnim gastronomskim specijalitetima, modna rešenja i detalji…

Iz predostrožnosti pogledate ko je prati i vidite da među njima ima nekoliko vaših prijatelja i prijateljica. S obzirom na to, prihvatate poruku i ponudite pomoć.

Pola sata kasnije vi nadugo i naširoko pokazujete koliko ste dobar znalac istorije svoje zemlje, pričate o mjestima koja se moraju posetiti, o hrani od koje nema bolje, o rakiji, Tesli, pravoslavlju, Novaku Đokoviću i… Ko zna o čemu još.

Vi i ne znate, ali – već ste zakoračili u zamku.

Faza dva: Pređimo na WhatsApp

Dva dana kasnije, u trenutku kada ste iscrpeli turističku ponudu naše zemlje i kada vam preostaje da još koji put bacite pogled na savršene fotografije obične devojke prije nego što vam se kurtoazno zahvali na pomoći, stiže vam poruka “Ja ne volim da komuniciram preko Instagrama. Možemo li da razgovaramo preko WhatsApp-a?”

Osmehnete se i naivno – dajete broj telefona. Ona se javlja za par minuta. Proveravate – WhatsApp vam prijavljuje da je u pitanju mobilni broj iz Francuske. Ime je isto. Profilna slika. Sve je u redu. Zapravo, vi u zamku koju smo pomenuli stavljate i drugu nogu.

Razgovor je i dalje opušten i pristojan. Počinjete da pričate o poslu. Zapravo – ona počinje iz vas da izvlači koliko ste obrazovani, šta znate, koliko zarađujete i da li vas interesuju kriptovalute. Uz to, šalje vam poruku kako je bila na večeri sa prijateljicom… Pa kako je sa njom bila na ljetovanju…

Šalje vam printskrin tabela koliko je zaradila u proteklih nedelju dana. Vi, naravno, kažete da je to sjajno, ali da o trgovini kriptovalutama ne znate ništa.

“Nema veze, naučiću te. Baš kao što je mene naučio moj ujak”, stiže odgovor.

On je, objašnjava ona (ako je u pitanju Kineskinja) profesor informatike na Univerzitetu Sinhua (15. na svetskoj listi)”. Pominje i njegovo ime. Pogađate: profesor zaista postoji.

Sličan obrazac je ako je u pitanju Ruskinja, samo što je u tom slučaju ujak profesor na Sanktpeterburgu. I opet – pominje se ime ujaka. Naravno, postoji čovjek.

Treća faza: Završni ulazak u klopku

Posle nekoliko dana tokom kojih se iz nekog razloga osjećate kao žaba koju kuvaju, ponovo se pominje trgovina kriptovalutama (ili trgovina na specijalizovanoj vrsti berze).

Pokazuju vam se i fotografije računara s kojima je vaša lepa virtuelna prijateljica počela da radi rudarenje (majning) ali je to više ne interesuje.

Dobijate i sliku sa ujakom, koju vi baš i ne možete da analizirate jer za to treba da imate specijalizovane programe, a već ste proverili – čovjek zaista postoji. Baš kao i vaša virtuelna poznanica.

“I? Kada ćeš da te naučim trgovanju na berzi?”, dobijate konkretno pitanje onda kada ste već riješili da probate sa nekih stotinak evra iz “crnog fonda”.

Ako u poslednjem trenutku riješite da ne pristanete, onda kreće emotivno ucjenjivanje “baš sam htjela da pomognem” i “ja sam mislila da smo prijatelji”.

Ako pak pristanete – dobijate i zahtjev. U zavisnosti od procjene kakvog ste materijalnog stanja – zavisiće i visina para koje treba da položite za trgovinu.

Na pitanje zašto za par lekcija treba da se plati, objašnjenje je krajnje logično. Vaša prijateljica vam pomaže.

Novac koji treba da pošaljete PayPallom ili Payoneerom (a otkrili ste da to koristite u nekom nevažnom razgovoru) služi za kupovinu određene količine neke kriptovalute (ne, naravno, nije Bitcoin, on je preskup. Ali tu su Dodžkoin, Etereum i razne druge).

Onda će ona u roku od sedam dana da vas provede kroz sistem i shvatićete koliko je lako zaraditi, uostalom, ponudi vam se da uživo pratite njen kanal i gledate kako zarada raste.

I taj segment je odlično osmišljen, jer rast nije konstantan: ima tu i uspona i padova, ali se na kraju, kao u dobroj priči, sve završi hepiendom. A onda, posle sedam dana, ako je baš profesionalac u pitanju, od vas se traži drugi krug investiranja. Da li ćete i na to pristati?

Četvrta faza: Ucjena

S obzirom na to da ste “zaradili” – već imate povjerenje u “prijateljicu” koju je samo internet mogao da vam pošalje. Promiče vam da ste u poslednja tri dana dobili upozorenje na vaš e-mail da neko pokušava da se uloguje na naloge na mrežama, da pokušava da vam resetuje lozinke za sanduče elektronske pošte…

Od njenog zahteva se zagrcnete, jer se dižu se ulozi- potrebno je da uložite 500 evra. 

Ako kažete da nemate te pare, što je u velikom broju slučajeva istina, najprije dobijate nekoliko razočaranih poruka sa zaključkom: “Mislila sam da sam ti dokazala koliko brzo i lako možeš da postigneš mnogo i poboljšaš kvalitet svog života”.

Ako opet ponovite da nemate kako da odvojite 500 evra jer vam to treba da biste uradili nevažno šta, malo agresivnije će vam se sugerisati da je baš to razlog da se novac uloži.

Ako odbijete da uđete u priču i po treći put, onda ćete biti iznenađeni kako vaša pristojna i pitoma “ljepotica” postaje vrlo agresivna i počinje da vas otvoreno ucjenjuje  i to isključivo u WhatsApp aplikaciji, jer poruke u vašem četu nestaju poslije par minuta, tako je podešeno.

Uz to, zna ime vaše partnerke, djeteta, kolega sa posla i pita vas da li želite da neko od njih sazna za vaše dopisivanje… Ako ne želite, onda… Jednostavno je: sve što treba da uradite je da pošaljete 500 evra. I jasno vam je da ih nikad nećete vidjeti.

Peta faza, ako niste naseli na “četvrtu”: Izlaz

Naravno, prije svega predlažemo vam da ne nasjedate na poruke ovog tipa. Teško da neko iz Moskve živi u Parizu, želi da dođe u Srbiju i baš vas pronalazi na internetu i traži pomoć.

Osim toga, predlažemo vam da na ponudu da vam se pomogne uz ujakovo znanje – kažete otvoreno i jednostavno – ne.

Mogli bismo vam predložiti još mnoge koraka slične vrste ali – možda je bolje da skratimo priču.

Ukoliko neko počne da vas ucenjuje, probajte blef, koji može beskrajno da vas zabavi: recite da zapravo radite u policiji, u odeljenju za visoko-tehnološki kriminal i da ste upravo na zadatku. Strogo zakonski, lažno se predstavljate, ali… Šta drugo da uradite?

Da, postoji još jedan odgovor, ako mislite da je sve previše komplikovano – blokirajte “lepoticu”. Prijavite njen profil. Sačuvajte pare u džepu. Da ne biste na kraju na “trgovini” na berzi ostali bez onih 500 evra ni krivi ni dužni, piše Telegraf Bisnis.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije