Banjaluka

Ljepotica sa Vrbasa nastavila tradiciju: Anđela Gajić, nova mis BiH, još jedna Banjalučanka s lentom (FOTO)

Neko će reći da je to urbana legenda, ali činjenice govore da nije slučajno da je, od svih gradova na Blakanu, baš Banjaluka nadaleko čuvena po lijepim ženama i djevojkama. Tradiciju ljepotica sa lentom sinoć je nastavila Anđela Gajić, nova mis Bosne i Hercegovine.

Izbor za Miss BiH za 2023. godinu
FOTO: MISS BOSNE I HERCEGOVINE ZA MISS SVIJETA/FACEBOOK/SCREENSHOT

I dok se lijepa maturantkinja banjalučke Medicinske škole sprema na daleke pute, jer će u Nju Delhiju u Indiji predstalvjati BiH na izboru za mis svijeta, stariji Banjalučani se prisjećaju ljepotica iz davnih vremena.

Jer, Banjalučanke su nosile i titulu mis Republike Srpske i mis Jugoslavije i mis BiH, a jedna je čak bila najljepša na izboru za mis Tuzle.

Za banjalučke misice karakteristično je da i danas izgledaju fenomenalno, ali da svoje biografije nikad nisu temeljile na ljepoti, nego na obrazovanju, radu i dobroti.

Mada je ljepota Banjalučanki još u osmansko doba opjevana u sevdalinkama, svoju “zvaničnu” potvrdu je dobila tek prije stotinak godina, kada se moda izbora za mis iz Evrope primila i u Kraljevini Jugoslaviji.

FOTO: ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
FOTO: ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
Danica i Milica Glusac sa bratom Radomirom

Tako je 1932. godine za mis Banjaluke izabrana tada 24-godišnja studentkinja Danica Glušac, kćerka senatora Vase Glušca, čuvenog direktora gimnazije i književnog kritičara. Danica je bila favoritkinja i na izboru za Mis Jugoslavije, ali ipak nije ponijela lentu, što su Banjalučani smatrali nepravdom.

Lijepa Danica je imala i lijepu sestru. Milica Glušac je, kao 18-godišnja gimnazijalka, 1929. godine izabrana za mis Tuzle.

Kako je zabilježio istoričar dr Zoran Pejašinović, porodica Glušac je jedno vrijeme živjela u Tuzli, gdje je profesor Vaso predavao u gimnaziji, u kojoj su maturirale i njegove kćerke.

FOTO PRIVATNA ARHIVA
FOTO PRIVATNA ARHIVA

“Nepravda” iz davne 1932. godine ispravljena je 57 godina kasnije, kada je plavokosa Aleksandra Dobraš, skromna učenica drugog razreda Kožarsko tekstilne škole, proglašena za mis Jugoslavije.

Novinari su zabilježili da je Aleksandra bila uzorna učenica, da se nikad nije kinđurila, niti kasnila na nastavu, pa je i ujutro nakon izbora za mis u školu došla na vrijeme i nenašminkana.

Pročitajte još

Aleksandra Dobraš se nakon završene škole odselila u Milano.

I njena imenjakinja Aleksandra Raca, danas Knežević, već decenijama živi u inostranstvu. Živi sa porodicom u Beču, profesorka je muzike i predaje u Muzičkoj gimnaziji, ima troje poodrasle djece i u pedesetoj godini izgleda fantastično.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

A 1991. godine je proglašena za mis Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i bila je finalistkinja izbora za mis Jugoslavije.

– To je samo lijepa uspomena iz mladosti, divno druženje sa djevojakama svih nacionalnosti iz cijele Jugoslavije. Sjećam se da je sa nama bila i jedna mlada Albanka sa Kosova. Nisam doživjela ništa ružno, naprotiv. I svim bih djevojkama preporučila da izbore ljepotica shvate na ovakav način – rekla je ranije za Srpskainfo Aleksandra Knežević, djevojački Raca.

FOTO PRIVATNA ARHIVA
FOTO PRIVATNA ARHIVA

Istakla je da je imala mnogo ponuda za manekensku karijeru, ali da joj je obrazovanje bilo važnije.

Obrazovanje je bilo važno i Jasmini Grujić, lijepoj Banjalučanki koja je 1992. godine proglašena za prvu mis Republike Srpske, ali joj je još važnija bila ljubav.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Udala se sa 18 godina, odselila sa suprugom u Minhen, rodila troje djece, izgradila zavidnu poslovnu karijeru i uz sve to zavšila prekinute studije. Da je bilo lako, nije, ali isplatilo se, kaže Jasmina Stupar, rođena Grujić.

– Srećna sam jer imam ispunjen život i porodicu u kojoj vlada ljubav. Zdravi smo, nismo siromašni i šta nam više treba – kaže za Srpskainfo bivša misica, koja je i danas prava ljepotica.

I djevojkama poručuje: prvo obrazovanje, porodica i zdravlje, pa onda sve ostalo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije