Magazin

Ljepše boje od ovih nema: Ovu su 3 vrste cvijeća koje obavezno trebate posadite u aprilu, cvjetaće sve do kasne jeseni

Proljećno cvijeće koje uspješno odolijeva jakom suncu je savršeno za svako dvorište. Njegova ljepota krasiće vašu baštu i terasu sve dok se ne odlučite da posijete, ili posadite nešto drugo.

cinija
FOTO: PIXABAY

Ovo su tri cvijeta koja trebaju da se nađu u vašoj bašti ovog aprila.

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primesama bijele ili žute.

Pročitajte još

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava semenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

Ukoliko se opredijelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do j trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 sjemenki i prekrijete ih zemljom, piše Stil.

Lijepi čovjek (cinija)

Lijepi čovjek podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama. Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svjetlosti. Poželjno je zasaditi je na mjesto zaklonjeno od vetra u hranljivo i umjereno vlažno zemljište.

FOTO: BAUHAUS HRVATSKA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BAUHAUS HRVATSKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

U proljeće se sadi sjeme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedjelja mlade biljke će početi cvjetaju.

Kadifa

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Kadifica se sije rano u proljeće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mjesto gdje će ostati cijelog ljeta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvjetale cvjetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno sjeme za sljedeću godinu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu