Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

LJEPŠI CENTAR TREBINJA Svjetla na zidinama i uređenje trga pjesnika

Regioni
Autor:

Foto: D. Colović/RAS Srbija

Zidine koje okružuju Stari grad naredne godine po prvi put bi trebale biti potpuno osvjetljene, a planirana je i rekonstrukcija dijela centra grada ispred zidina, trga pjesnika, gdje su spomenici Petru Petroviću Njegošu i Jovanu Dučiću.

Zidine oko Starog grada obnovljene su prije nekoliko godina, a najveći dio novca  za rekonstrukciju izdvojila je turska razvojna agenicija  TIKA.

Prije zidina obnovljenja je i kapija na južnom ulazu u Stari grad koja je decenijama bila ruševina.

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro kaže da će osvjetljavanjem ovaj kulturno-istorijski spomenik dobiti novi izgled i puni sjaj.

Foto: D. Colović/RAS Srbija

On je dodao da je postavljanjem novog hidrauličnog klipa na južnom ulazu u Stari grad riješen problem ulaska automobila u ovo gradsko jezgro.

– Klip je spušten od seda, do devet časova i od 14 do 16 časova kako bi se omogućilo snabdjevanje ugostiteljskih objekata. Daljinski upravljač za spuštanje klipa ima hitna pomoć, policija, preduzeća “Ekologija i bezbjednost” i komunalci. Ukoliko neko ima opravdan razlog da uđe automobilom u Stari grad može dobiti dozvolu – kaže Čvoro.

Mali dio zidina Starog grada osvjetljen je ovog ljeta u okviru projekta “Život na granici BiH i Crne Gore”, a načelnik odjeljenja za stambeno komunalne poslove navodi da će Stari grad biti pokriven i kamerama.

On dodaje da će uskoro biti završen  i projekat za uređenje prostora oko spomenika Njegošu i Jovanu Dučiću, kojom će se tačno odrediti šta treba uraditi u ovom dijelu centra grada.

– Radiće se fazno, počeće se od lokaliteta oko spomenika Petru Petroviću Njegošu. Druga faza je uređenje ulice između spomenika  pjesnicima, a treća uređenje oko spomenika Jovanu Dučiću – ističe on.

Zamjena sata

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro Čvoro nije mogao da precizira da li će se samo uređivati postojeće zelene površine oko spomenika ili će biti i drugih radova, dok se ne završi projekat.

U Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove planiraju da zamjene i sat na gradskoj pijaci, koji godinama ne radi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO