Društvo

LJUBINJE OSTALO BEZ BANKE Završen popis oštećenih objekata u zemljotresu u Hercegovini, šteta višemilionska

Završen je popis objekata oštećenih prije osam dana, u zemljotresu u Hercegovini, a evidentirano je ukupno 416 prijava, 229 u Ljubinju i 187 u Berkovićima.

LJUBINJE OSTALO BEZ BANKE Završen popis oštećenih objekata u zemljotresu u Hercegovini, šteta višemilionska
FOTO: OPŠTINA BERKOVIĆI/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Naredne sedmice, uz pomoć stručnjaka iz Republičke direkcije za obnovu i izgradnju, biće procjenjena oštećenja na javnim i stambenim objektima.

Zeleno svjetlo tim Republičke direkcije za obnovu i izgradnju, nije dao u Ljubinju jednom objektu sa tri stana, staroj zgradi opštine, gdje je smješteno pet lokalnih i republičkih institucija i preduzeća i sadašnjem sjedištu lokalne administracije.

U zgradi srednje i osnovne škole, Domu zdravlja i Dječijem vrtiću rad se može nastaviti.

Od juče je zatvoren prostor jedine banke koja je radila u Ljubinju.

– Taj objekat je bio u zgradi opštine, mislili smo da nije oštećen, komisija iz Direkcije je procijenila da nije bezbjedan, sada smo u dodatnom problemu, privrednici će morati polagati novac u Trebinju – rekao je načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić.

Pročitajte još

Odlukom Vlade Srpske, lokalna administracija može da preseli u lokalni hotel. Šalter za usluge građanima ostaće u neoštećenom dijelu opštinske zgrade.

Sedam javnih i 180 objekata u privatnom vlasništvu, oštećeno je u Berkovićima. Pet objekata osnovnih i srednje škole i zgrade Biblioteke i Pošte, mogu nastaviti rad.

– Kada je u pitanju zgrada gdje su bili smješteni Crveni krst i Republička geodetska uprava, prema procjeni tima Republičke direkcije, jeste da je taj objekat nebezbjedan, moramo je iseliti – dodao je načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović.

Koja će nova adresa biti, za sada nije poznato.

FOTO: OPŠTINA BERKOVIĆI/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: OPŠTINA BERKOVIĆI/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Abramović je rekao da, prema slobodnoj procjeni, šteta iznosi više stotina hiljada maraka. Pomoć je stigla od Grada Istočno Sarajevo, a očekuje novčanu podršku i od Grada Banjaluke.

– Naš budžet je mali, ne postoji novac za takvo nešto, imamo sitna interventna sredstva, mi ćemo se potruditi da rebalansom obezbjedimo značajniji iznos, to neće biti ni izbliza koliko je potrebno – priča Abramović.

Prvi novac, u Ljubinje je stigao iz Kostajnice. Vlada je za osnovnu i srednju školu i Dom zdravlja, obezbijedila po 50.000 maraka.

– Ono što se zna, jeste da je u Ljubinju višemilionska šteta, kako ćemo to pokrivati, sa koliko ćemo moći da učestvujemo, sa koliko procenata, to sad zavisi od priliva koji će ići – izjavio je Drapić.

Kalkulacije će se moći raditi tek kada stručni timovi za procjenu štete, završe rad. Na teren kreću naredne sedmice, a predvodiće ih stručnjaci iz Republičke direkcije za obnovu i izgradnju, piše RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu