Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“LJUDI UMRU, A NE DOČEKAJU PRAVDU” Potresna izjava ombudsmana BiH Jasminke Džumhur

Društvo
Autor:

Foto: I.Š./Klix.ba

Jasminka Džmhur, jedna od troje ombudsmana u instituciji Ombudsmana za ljudska prava BiH, ocijenila je za Srpskainfo da sporost pravosuđa jeste ozbiljan, ali ne i najveći problem u BiH, kad je u pitanja zaštita prava građana.

Ona smatra da je ono što pogađa većinu stanovništva u BiH neefikasnost i sporost javne uprave te nepravda i kršenje prava u radnim odnosima.

– Činjenica je da mnogi građani nikad ne dođu u kontakt sa sudovima, ukoliko ne učine neko krivično djelo ili prekršaj, ili ukoliko neko prema njima ne učini takvo djelo. Ali, sa upravom dolazimo u kontakt već činom rođenja, kada nas upisuju u matičnu knjigu rođenih i sve svoje građanske poslove sa “državom” obavljamo preko uprave: bilo da tražimo dozvolu za gradnju kuće, prijavu boravka ili pasoš. Neefikasna i spora uprava, može dakle zagorčati život mnogim građanima – rekla je Džumhur.

Ona je podsjetila da institucija Ombudsmana ima mnogo predmeta u kojima se građani žale na rad javne uprave, ali još  više onih koji se odnose na kršenje elementarnih prava iz radnog odnosa.

– Postupci nekad traju godinama. Tužno je, ali neki građani u BiH nikad za života ne dočekaju pravdu – rekla je Džumhur.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO