Hronika

"Ljudski rod je u krizi" Psiholog Čedomir Novaković objašnjava slučajeve UBISTVA DJECE

Dođe vam u jednom trenutku zaista mučno i teško komentarisati sve učestalije slučajeve koji se graniče sa nekim potpuno izopačenim ljudskim ponašanjem, da ne znate kako može neko da krene na osobu s kojom živi, sa sjekirom da uđe u spavaću sobu i da masakrira ženu i djecu.

djevojčica plače
FOTO: FREEPIK

I slučaj u Sarajevu da se mala djeca koja su potpno ovisna o staranju i brigi roditelja ili bilo čijoj,mogu do te mjere zapustiti da umru od gladi i sada morate naći neko objašnjenje i pokušati objasniti kako je moguće da se to dogodi- kaže psiholog Čedomir Novaković za portal Avaza.

Meni se čini da je ljudski rod u krizi, a budući da su uznapredovali mediji, a tu su i društvene mreže, mi ranije nismo imali mogućnosti da sve te događaje saznajemo jer ih nije bilo moguće pokrivati.

Sada imamo učestalu frekvenciju događaja, jer je sve pokriveno nekom kontrolom, pisanjem ili saznajem. Čitalac je bombardovan svaki dan sve većim brojem događaja koji imaju negativnu konotaciju. Sve češći je broj događaja koji imaju zastrašujući efekat i ne možete ga objasniti- navodi Novaković.

Nauka i svakodnevni život, navodi psiholog, sve češće konstatuje i tvrdi da postoji manjak tolerancije, ljubavi i pozitivnih događaja ili humanih djela.

Ako ljudi tvrde da je sve manje ljubavi, a sve više mržnje i netolerancije i da smo izgubili one osnovne osobine empatije i tolerancije, onda je očekivati da se pojave ovi suprotni stavovi ili oblici ponašanja koji u osnovi imaju destrukciju i mržnju, nekome nanijeti zlo.

Postavlja se pitanje postajemo li zle osobe, jer sve je više argumenata za to, nego za ovu drugu argumentaciju koja podrazumijeva pomoć drugima, razumijevanje ili neku altruističku crtu.

Onda gotovo da postoji nekakva pogrešna inercija koja kod određenog broja labilnih lica stvara više prostora za neku destrukciju i mržnju nego za činjenja dobra, prvo sebi, pa onda svom najbližem- ističe Novaković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu