Društvo

"Ljudski životi ne smiju biti tema političkih prepucavanja" Zdravstveni sistem Srpske na raspolaganju za pomoć narodu na sjeveru KiM

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će zdravstveni sistem Republike Srpske uraditi sve što može i da su na raspolaganju i on i sve njegove kolege da se pomogne narodu na sjeveru Kosova i Metohije.

Banjska, Zvečan, Kosovo i Metohija
FOTO: DJORDJE SAVIC/EPA

Šeranić je istakao da je za njega kao čovjeka i ljekara nepojmljiva informacija da nekome može biti zabranjeno dopremanje lijekova i kiseonika.

– Svi smo vidjeli kako je to rezultiralo i ono što je prošla Banjaluka 1992. godine, koji su životo izgubljeni i kakve su posljedice nastale. Nikome to ne želim, pogotovo ne građanima u Kosovskoj Mitrovici i na sjeveru Kosova – rekao je Šeranić.

On je naglasio da je to sramno.

– Uvijek sam se zalagao da zdravlje ljudi ne smije i ne može biti nikada tema političkih prepucavanja. Sa tim prepucavanjima samo gubimo ljudske živote, i to je nepojmljivo – rekao je Šeranić.

Pročitajte još

On je naveo da je u nekoliko navrata razgovarao sa ministrom zdravlja Srbije Danicom Grujičić o pomoći za Kosovu i Metohiju i dodao da je putem akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koju je organizovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, jedan inkubator namijenjen za Kosovsku Mitrovicu.

– Ti su razgovori kontinuirani i sve što zdravstveni sistem može da uradi, da pomogne, uradiće i pomoći će. Mi smo na raspolaganju i ja lično i sve moje kolege u okviru zdravstva Republike Srpske da se pomogne narodu na sjeveru Kosova i Metohije – istakao je Šeranić.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je da se ta ustanova nalazi u katastrofalnoj poziciji, jer joj polako ponestaje lijekova i sanitetskog materijala, te istakao da strahuje od banjalučkog scenarija zato što je ograničeno i snabdijevanje kiseonikom, piše RTRS.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da urazumi prištinske vlasti jer je pravo na liječenje i život ugroženo Srbima i drugim građanima koji se liječe u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije