Politika

"Saučešće voljenima stradalog policajca" Borelj osudio napad na sjeveru KiM, razgovarao s Kurtijem i Vučićem

Kancelarija za spoljne poslove EU (EEAS) saopštila je da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzep Borelj razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i da je nazvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog dešavanja na sjeveru KiM.

Žozep Borelj za govornicom
FOTO: JAVIER LIZÓN/EPA

Borelj je, kako se navodi u saopštenju, najoštrije osudio “današnju agresiju”.

On je uputio i saučešće porodci, kolegama i voljenima policajca koji je izgubio život dok je vršio dužnost, i poželio brz oporavak povrijeđenom policajcu.

Borelj je nazvao i predsjednika Srbije Vučića, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Borelj je još jednom pozvao napadače da se predaju i da puste poklonike da bezbjedno napuste manastir Banjska, pozivajući i na uspostavljanje mira i stabilnosti.

U saopštenju se još dodaje da EULEX kao drugi faktor bezbjednosti prati situaciju na terenu i ostaje spreman da podrži privremene prištinske institucije u obezbjeđivanju stabilnosti i bezbjednosti, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa KFOR misijom NATO, piše Blic.

Podsjetimo, jedan kosovski policajac noćas je poginuo, a jedan ranjen u pucnjavi u selu Banjska, saopštila je jutros Kosovska policija. Naknadno su saopštili da je u razmjeni vatre koja je sporadično trajala tokom dana ubijena trojica napadača. Od jutros su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni u smjeru ka Kosovu i Metohiji. Kosovski premijer Aljbin Kurti je na konferenciji za medije rekao da su u pitanju uniformisani napadači s teškim oružjem, a Eparhija raško-prizrenska je saopštila da su uniformisani i maskirani napadači u dvorištu manastira Banjska.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije