Magazin

"Ljupka i mila" Ovo žensko ime nosila je junakinja u jednoj od najpoznatijih ljubavnih tragedija

Glavna junakinja čuvene Šekspirove tragedije bila je Julija Kapuleti, koja je do danas ostala simbol mlade žene koja je beskrajno vjerovala u ljubav do vječnosti.

"Ljupka i mila" Ovo žensko ime nosila je junakinja u jednoj od najpoznatijih ljubavnih tragedija
FOTO: RELAXING HAPPY SOUNDS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Upravo zbog nje mnogi vjeruju da je ime Julija postalo i ostalo popularno sve do danas u mnogim zemljama.

Etimološka hipoteza u koju vjeruje većina o porijeklu imena Julija jeste ta da ime potiče od latinskog muškog imena Julianus, te da ima značenje “mlad”; “energičan”; “pun radosti i sreće”. Međutim postoje i druge pretpostavke o porijeklu ovog imena, a jedna od njih je ta da je ime posvećeno vrhovnom rimskom božanstvu Jupiteru.

Pročitajte još

Takođe, hipoteza u koju mnogi vjeruju je ta da ime Julija ima grčko porijeklo i da dolazi od imena Ioulianos, u značenju “sjajan”, “svetao, ” “blistav”,  “čist”, “obasjan suncem”, piše Ona.

Najčešći prevod i značenje imena Julijana je “ona koja je ljupka i mila”,  “ona koja je poletna, sjajna i donosi svjetlost”, a takođe i “ona koja donosi radost i sreću”, koja je “poštena, iskrena i pravična ženska osoba””.

Nekada se, posebno na našim prostorima, ime Julijana, kao i skraćeni oblik Julija davalo djevojčicama koje su rođene u mjesecu julu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije