Politika

Lokalne zajednice kao BOJNO POLJE: Da li će se sukobi političara obiti o leđa građana

Da li će se politički obračuni na relaciji (grado)načelnik - skupštinska većina u pojedinim lokalnim zajednicama u Srpskoj prelomiti preko leđa građana i kome će se to obiti o glavu na izborima sljedeće godine?

Lokalne zajednice kao BOJNO POLJE: Da li će se sukobi političara obiti o leđa građana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kao što se i strahovalo nakon zadnjih lokalnih izbora, kada je postalo jasno da će u pojedinim opštinama i gradovima prvi ljudi tih lokalnih zajednica i skupštinska većina biti na suprotnim stranama, počele su da se ostvaruju prijetnje političara, koji su javno govorili o osveti građanima jer su birali kako su birali.

U pojedinim lokalnim zajednicama građani su već sada postali taoci političke borbe dvije suprotstavljene strane, odnosno prvog čovjeka njihove lokalne zajednice i skupštinske većine.

To je najbolje vidljivo na primjerima Banjaluke, Bijeljine, Višegrada, Dervente i još nekih opština, gdje političari u prvi plan stavljaju svoje političke razmirice, pa tek onda građane, iako tvrde suprotno.

“Ratna zona”

Sukob političara pretvorio je ovih dana najveći grad Srpske u “ratnu zonu” u kojoj skupštinska većina s jedne i gradonačelnik s druge strane vode mrtvu trku ko će ispasti veća žrtva u očima javnosti.

Borba oko budžeta, kojeg i jedna i druga strana svojata, u međuvremenu se prelila i na ulice Banjaluke, koja je osvanula zatrpana smećem. Ova situacija očito ide na ruku jedino političarima koji u tome vide odličnu priliku da pokažu narodu kako su oni “drugi” loš izbor za njih.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Čišćenje ulica, štampanje letaka u kojima građane upozoravaju na štetnost onih drugih, pozivanje na proteste, kidanje kravata… Banjaluka tako ovih dana izgleda kao u jeku predizborne kampanje. 

Da su u cijeloj priči jedine žrtve upravo građani najbolje je vidljivo na primjeru grupe mladih Banjalučana koji su se okupili da očiste grad, ali su ih političari ubrzo prozvali da “rade” za one druge. I nisu oni jedini.

Penzioneri

U središtu političkog sukoba našli su se i medicinari, ali i penzioneri za koje skupštinska većina predlaže novčanu pomoć, dok gradonačelnik u tome vidi politikanstvo.

Pročitajte još

A koliko političari zaista mare za građane vidljivo je upravo na primjeru penzionera.

Iako je Udruženje penzionera Republike Srpske u prethodnih 12 godina tražilo od vlasti Srpske da se svim lokalnim zajednicama preporuči da u svojim budžetima predvide najmanje jedan odsto za pomoć penzionerima, to se, po riječima prvog čovjeka Udruženja, nije desilo u većini opština i gradova, uključujući i Banjaluku.

Skupštinska većina u Banjaluci je ove godine, ipak, zatražila da se u budžet predvidi 200.000 KM za penzionere, ali gradonačelnik, koji dolazi iz suprotnog političkog tabora, međutim, smatra da novac ne treba ići jednom udruženju i da bi bilo bolje da se na drugačiji način rasporedi penzionerima.

Time su penzioneri nepotrebno uvučeni u političku borbu i pitanje je da li će na kraju upravo oni izvući deblji kraj iz cijele priče.

Blokade

I nisu samo Banjalučani taoci političara i njihove međusobne borbe već je slično i u još nekim lokalnim zajednicama. Čini se da je riječ „blokada grada“ i „blokada investicija“ postala najpopularnija u Srpskoj.

Pročitajte još

Borba oko budžeta vodi se i u Višegradu, gdje je, takođe, neizvjesno kada će uopšte biti usvojen, jer ga načelnik još nije ni predložio, a kada ga predloži upitno je da li će ga skupštinska većina, koja je iz „suprotnog tabora“, uopšte prihvatiti.

Taoci političara, po svemu sudeći, trenutno su i građani Srebrenice, gdje bošnjački odbornici odbijaju da učestvuju u sjednicama lokalnog parlamenta zbog čega još nisu ni imenovani predsjednik Skupštine opštine i zamjenik načelnika, koji trebaju da budu iz reda Bošnjaka. Pored toga, nisu obavljena ni imenovanja načelnika opštinskih odjeljenja.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Srebrenica

Da li su građani taoci političara koji su svojoj političkoj borbi ne biraju sredstva za ucjene i međusobne obračune?

Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja penzionera Republike Srpske, Slobodan Brdar, ističe da je sramotno da se političari igraju s građanima, posebno najranjivijom kategorijom kao što su penzioneri.

Subvencije

Dodaje da se zahtjevi penzionera godinama ignorišu u skoro svim lokalnim zajednicama, uključujući Banjaluku, te da se sada, kada su prvi put „došli na red da im se nešto dodijeli“, od toga pravi politička priča.

Pročitajte još

– Mi već 12 godina tražimo da lokalne zajednice iz svojih budžeta odvoje po jedan odsto za penzionere. Neke lokalne zajednice su to uvažile, pa su u svojim budžetima izdvajali od 0,5 do 1 odsto. Riječ je o Gradišci, Prijedoru, Novom Gradu i Brčkom. Ostale opštine i gradovi su uvažavali, ali u nekom minijaturnom iznosu. Sramota je što Banjaluka proteklih godina uopšte nije davala penzionerima neku značajniju pomoć. Doduše, jesu nekada ranije imali neke subvencije za grijanje, ali su i to u međuvremenu ukinuli – kaže Brdar za Srpskainfo.

Navodi da ne zna da li je problem bio u udruženju, koje se možda nije zalagalo dovoljno za penzionere, ili do lokalne zajednice, ali je očito da ova kategorija stanovništva služi samo za politička potkusurivanja.

Brdar dodaje da u Banjaluci živi 40.000 penzionera i da je sramota da Grad svih ovih godina nije imao sluha za penzionere, a da sada ta kategorija stanovnika postaje predmet političkih sukoba.

– Dajte nam dio sredstava iz budžeta, nemojte se prepucavati preko naših leđa. Pustite vi politiku, ona nas ne zanima, i ne zanima nas da li je neko imao dobre ili loše namjere što je predložio da nam se dodijeli malo crkavice iz budžeta. Penzioneri zaslužuju pažnju, a ne da budu predmet političkih potkusurivanja – poručuje Brdar.

Izbori

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je očito da političari koriste građane kao štitove u svojim „igrama“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prethodna vlast u Banjaluci nije izlazila u susret zahtjevima penzionera, a sada se kao bore za njih i insistiraju da im se da. Kako to protumačiti nego kao političku igru između jedne i druge političke opcije. I takvih primjera ima mnogo, bez obzira o kojoj političkoj opciji se radi. Vrlo je licemjerno što svi oni sve vrijeme ističu da rade i postupaju u interesu građana. U suštini, taj rad u interesu građana samo je prazna floskula u čijoj pozadini su njihovi međusobni obračuni – navodi Topićeva.

Smatra da su međusobni obračuni uslovljeni izborima, koji stižu već sljedeće godine. Očito je, kaže Topićeva, da oni koji su suvereno vladali jednim prostorom sada žele zadržati tu vlast, dok je oni drugi žele preuzeti.

Borba za budžet i u Bijeljini

I iz Bijeljine ovih dana stižu vijesti o političkim obračunima oko budžeta, koji bi se na kraju mogli prelomiti preko leđa lokalnog stanovništva.

Budžet grada Bijeljine, doduše, jeste usvojen, ali građani s druge strane mogu samo čuti loše vijesti poput onih kako ostaje upitno da li će u ovoj godini biti dovoljno finansijskih sredstava za saniranje saobraćajnica, održavanje zelenih površina, javne rasvjete, odlaganje komunalnog otpada, gradnju javnog parkirališta, javnog doma, razvoj mjesnih zajednica i druge obaveze Grada…