Društvo

LOŠA EFIKASNOST PRAVOSUĐA Istraživanje pokazalo da je najgore stanje u PREDMETIMA KORUPCIJE

Efikasnost pravosuđa u BiH u prošloj godini bila je loša, a najgore stanje je u procesuiranju predmeta u vezi sa korupcijom, pokazali su nalazi istraživanja o indeksu efikasnosti pravosuđa u BiH koje je sproveo USAID.

LOŠA EFIKASNOST PRAVOSUĐA Istraživanje pokazalo da je najgore stanje u PREDMETIMA KORUPCIJE
FOTO: ANDREW HARNIK/EPA

U nalazima petogodišnjeg istraživanja koje je sprovedeno putem “Mežr” projekta, navedeno je da je efikasnost pravosuđa u BiH stagnirala tokom posljednje tri godine, dok se percepcija efikasnosti pravosuđa u prošloj godini pogoršala i u očima javnosti i u očima sudija i tužilaca.

– Vrijednosti pokazatelja u vezi sa korupcijom bile su niske tokom svih pet godina istraživanja, što ukazuje na loše poimanje javnosti o postupanju pravosuđa u tim pitanjima – saopšteno je iz USAID-a.

Nalazi govore da se, prema mišljenju sudija i tužilaca, najnegativniji pad proteklih pet godina odnosi na efikasnost imenovanja sudija i tužilaca, te uticaja korupcije na pravosuđe u BiH, navodi se u saopštenju.

Direktor USAID-a u BiH Nansi Eslik ocijenila je da jačanje korupcije zaustavlja privatna ulaganja, smanjuje ekonomsku djelatnost, a povećava troškove poslovanja.

Pročitajte još

– To može povećati siromaštvo, ali i dovesti do političke nestabilnosti. Korupcija rađa izolaciju i podržava ekstremizam. Izvršna vlast mora obezbijediti punu posvećenost odgovornih za sprovođenje zakona i rad državnih agencija, prvenstveno prijavljivanjem korupcije i pružanjem podrške tužiocima u istragama – rekla je Eslikova.

USAID već pet godina sprovodi istraživanje o efikasnosti pravosuđa u BiH i o tome kako ga doživljavaju ljudi iz sektora, ali i izvan njega.

Nalaz je sačinjen anketiranjem građana BiH, percepcijom sudija i tužilaca o trenutnom stanju u pravosuđu, te na osnovu administrativnih podataka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

– Američka Vlada, putem USAID-a i drugih agencija, pruža podršku BiH kako bi se pomoglo pravosuđu u efikasnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ključnih preduslova na putu BiH ka samoodrživosti – navodi se u saopštenju.