Banjaluka

"LOŠA PORUKA INVESTITORIMA" Regulacioni plan za kino "Kozara" opet POD LUPOM

Stanarima zgrada u blizini bivšeg kina „Kozara“ iz Gradske uprave Banjaluka je obećano da će ponovo biti razmatran regulacioni plan kojim se na toj lokaciji predviđa gradnja nebodera.

"LOŠA PORUKA INVESTITORIMA" Regulacioni plan za kino "Kozara" opet POD LUPOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Druga strana, međutim, poručuje da se time šalje loša poruka investitorima.

Na mjestu starog kina predviđena je zgrada od 12 spratova, protiv čega su stanari nedavno pisali peticiju, a juče imali i sastanak s gradonačelnikom Igorom Radojičićem. “Kozara” je prošle sedmice srušena, što je izazvalo veliku buru u javnosti.

– Gradonačelnik je primio je znanju naše primjedbe. Obećao je da će Grad finansirati tim eksperata koji će osporiti regulacioni plan i da će se potruditi da gradske institucije bolje rade svoj posao po pitanju rušenja i zakonskih procedura, kao što je isticanje table na gradilištu – rekao je jedan od predstavnika stanara Velibor Kralj.

Opravdane primjedbe gradjana iz ulica sv. Save i Sime Šolaje. Praktičan dogovor : – nema spajanja saobraćajnice na…

Posted by Igor Radojičić on Monday, September 21, 2020

Ekspertski tim

On ističe da su zadovoljni sastankom, kao i da je stanarima prepušteno da izaberu članove tog ekspertskog tima.

U Gradskoj upravi nam je potvrđeno da Grad neće izgraditi priključnu saobraćajnicu za planirani neboder u Ulici Sime Šolaje.

– Istovremeno, sa stanarima smo se dogovorili da se obavi vještačenje svih elemenata regulacionog plana za ovo područje i mogućnosti bilo kakve gradnje na ovoj lokaciji – rekao je Radojičić.

Pročitajte još

On je izdao nalog da se hitno obavi vanredni inspekcijski nadzor na gradilištu u toj ulici, a povodom informacija o brojnim nedostacima – od nepropisnog zbrinjavanja azbestog prekrivača nekadašnjeg kina do ugrožanja zdravlja stanara okolnih zgrada.

“Smjele izjave gradonačelnika”

Investitor i vlasnik ovog zemljišta je firma “Cinema Tower”, a njihov advokat Milan Petković kaže da su o sastanku u Gradskoj upravi saznali iz medija.

– Smatramo da je na sastanak trebalo pozvati i predstavnike investitora, koji je i vlasnik parcele gdje se nalazilo kino „Kozara“. Investitor je dobio lokacijske uslove, urbanističko-tehničku saglasnost za gradnju objekta, na osnovu usvojenog i važećeg regulacionog plana koji je donio Grad Banjaluka. Nije nam jasno na koji način gradonačelnik izlazi s tako smjelim izjavama da će se izmijeniti regulacioni plan, kada znamo da to radi Skupština grada. O tome će sigurno biti rasprava u daljem periodu – izjavio je Petković za Srpskainfo.

Poručuje da se ovdje radi o ozbiljnom investitoru koji je spreman da razgovara i s gradonačelnikom i sa stanarima okolnih zgrada.

– Sve što je investitor radio je u skladu sa zakonom i s odobrenjima Grada, a to je odobrenje za rušenje, lokacijski uslovi i važeći regulacioni plan. Građani imaju pravo da zaštite svoja prava na sudu, ali smatramo da se na ovaj način to ne može rješavati, jer se šalje pogrešna i loša poruka investitorima u Banjaluci – zaključuje Petković.