Biznis

LOŠIJE PROGNOZE ZA BiH Smanjen izvoz obara ekonomski rast, trošimo doznake i kredite

Nakon što je prošle godine prevazišao očekivanja, sa dostignutih 3,6 procenata, u 2019. godini se očekuje smanjenje ekonomskog rasta u BiH na 3,1 odsto, a najzaslužniji za to su smanjen izvoz, pa onda i pad investicija.

LOŠIJE PROGNOZE ZA BiH Smanjen izvoz obara ekonomski rast, trošimo doznake i kredite
FOTO: PROFIMEDIA

Zbog kontinuiranog globalnog trgovinskog rata i regionalnih trgovinskih sporova, u prvoj polovini 2019. godine je došlo do slabljenja trgovinskog bilansa, a u kratkoročnom periodu se očekuje njegovo pogoršanje, što će negativno uticati na ostvareni zamah rasta u BiH.

U prvoj polovini 2019. godine je došlo do smanjenja spoljne potražnje, što je pogodilo i izvoz i uvoz. Procjenjuje se da je smanjenje ove potražnje kompenzovano rastom potrošnje od 2,6 procentnih poena i investicija  od 0,4 procentnih poena – navodi se u novom Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana pod naslovom “Rastuće neizvjesnosti”.

Ekonomsku aktivnost i dalje podržava snažan, iako u padu, rast privatne potrošnje, koji se može zahvaliti konstantnom prilivu doznaka, rastu potrošačkih kredita i povećanju realnih plata.

Ekonomisti ističu i da se najveći dio dodatne vrijednosti u BiH ostvaruje u oblasti usluga, ali da to nije održiv model za ekonomiju bilo koje zemlje.

Nakon neznatnog smanjenja u 2018. godini, u ovoj godini se očekuje i povećanje deficita tekućeg računa na 4,3 procenta, s obzirom na pad izvoza od 0,9 procenata, te spor rast uvoza od 2,2 procenta, ocjenjuju stručnjaci Svjetske banke.

– Smanjenje izvoza je uzrokovano usporavanjem ekonomskog rasta u EU koja je značajan trgovinski partner BiH, a zatim i nižim svjetskim cijenama aluminijuma, koji je glavni izvozni proizvod BiH. Takođe, tržišta za neke robe su izgubljena zbog regionalnih trgovinskih sporova – precizira se u izvještaju.

Primjer je, kažu u Svjetskoj banci, izvoz mlijeka na samoproglašeno Kosovo, jedno od glavnih tržišta za mlijeko iz BiH, koji je usporen kad su, uz kršenje CEFTA sporazuma, vlasti u Prištini nametnule carinu od 100 procenata na uvoz roba iz BiH. To je pogodilo sav izvoz iz BiH na teritoriju samoproglašenog Kosova, ali naročito prehrambene proizvode, poput mlijeka.

Procjenjuje se i da će u 2019. godini, direktne strane investicije pokriti 50 procenata deficita tekućeg računa, dok će se ostatak pokriti novim zaduživanjem.

Procjenjuje se, međutim, da će u ovoj godini ukupan omjer spoljnog duga BiH i BDP-a ostati ispod 66 procenata.